Ukraina intensyvina karinę operaciją rytuose

Karinė operacija užtruks

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 5, 2014, 3:59 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:50 AM

Vadinamosios Donecko liaudies respublikos kovotojai toliau kontroliuoja tą teritoriją, bet Ukrainos vyriausybė paskelbė intensyvinanti saugumo pajėgų kampaniją ir pasiuntusi tankus T-64.

„Naktis praėjo gana ramiai. Pasak Širokij gyvenvietės gyventojų, girdėjosi šūviai“, – sakoma Donecko miesto administracijos pranešime, kuriame minimas pietinis priemiestis.

Apie milijoną gyventojų turinčiame Donecke padėtis tapo artima anarchijai po įnirtingų susirėmimų tarp Ukrainos pajėgų ir prorusiškų sukilėlių šios miesto tarptautinio oro uosto prieigose.

Kaip praneša žiniasklaida, per tas kautynes žuvo apie 40 žmonių, daugiausiai separatistų, o oro uostas liks uždarytas bent iki šio mėnesio pabaigos, nes jame neįmanoma užtikrinti skrydžių saugumo.

Donecko gatvės buvo beveiks visiškai ištuštėjusios ir yra kontroliuojamos sukilėlių, įrengusių daug patikros postų.

Ukrainos pajėgos, pradėjusios antiteroristinę operaciją prieš beveik du mėnesius, suintensyvino veiksmus antradienį, nukreipdamos pagrindinį puolimą į sukilėlių tvirtovę Slovjanską, esantį už daugiau nei 100 kilometrų į šiaurę nuo Donecko.

Du ukrainiečiai kariai žuvo per šią savaitę vykusius susirėmimus, taip pat buvo nukauta daug sukilėlių, nurodė Kijevas.

Dėl šių kovų nutrūko vandens tiekimas penkiuose miestuose, įskaitant Slovjanską.

Trečiadienio vakarą Ukrainos pajėgos pranešė sunaikinusios tame mieste kovotojų šaudmenų sandėlį.

Vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį paskelbė pasiųsianti į rytų regioną trečią Nacionalinės gvardijos batalioną.

Savanoriškos Nacionalinės gvardijos nariai, padedantys reguliariosioms pajėgoms, turėtų ten atvykti per ateinančias 10 dienų.

Atskirame pranešime Ukrainos gynybos ministerija nurodė, kad tankai T-64 buvo pasiųsti netoli Slovjansko saugoti pajėgų, vykdančių karines operacijas tame regione, pozicijų.

Karinė operacija užtruks

Ukrainos prezidento administracijos vadovo pareigas einantis Serhijus Pašinskis ketvirtadienį pareiškė, jog karinė operacija šalies rytuose gali užtrukti ilgiau nei planuota, skelbia „RIA Novosti“. 

„Neįsivaizduoju trumpo scenarijaus, tačiau esu visiškai tikras, kad jeigu mūsų veiksmai bus nuoseklūs bei kryptingi, ir Ukrainos vyriausybė, Aukščiausioji Rada (parlamentas), šalies prezidentas ir visuomenė veiks išvien, mes išspręsime šią problemą“, - per spaudos konferenciją sakė S. Pašinskis. 

Pasak S. Pašinskio, kariuomenei šios savaitės pradžioje pavyko užsitikrinti „pirmus rimtus laimėjimus“ perėmus Donecko srityje esančio Krasnyj Limano miesto kontrolę. 

S. Pašinskis nepatvirtino pranešimų, kuriuose teigiama, kad naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį 15 sunkvežimių su ginkluotais vyrais kirto sieną iš Rusijos į Ukrainą. Pareigūnas pareiškė neturįs patikimos informacijos apie šį įvykį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.