Britai skelbia karą širšėms žudikėms

Jungtinė Karalystė imasi ypatingų priemonių, kad apsisaugotų nuo į šalį plūstančių širšių žudikių. Salyno krantus pasiekiantys pavojingų vabzdžių spiečiai vertinami kaip grėsmė nacionaliniam saugumui, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Daily Mail“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:26 AM

Iš Kinijos į Europą atkeliavusios Azijos gigantiškosios širšės, kurios užauga iki 5 cm ilgio, jau pražudė 6 žmones Prancūzijoje.

Tad britai nutarė nelaukti, kol atėjūnai, per dieną galintys suryti iki 50 bičių, ims skinti britų gyvybes.

Užvakar Lordų Rūmuose sakydama kalbą Anglijos karalienė Elizabeth II pristatė naują kovos su invazinėmis rūšimis planą – Infrastruktūros įstatymo projektą.

Pagal jį valdžios organams būtų suteikta daugiau galių naikinti gyvūnus, augalus ir kenkėjus, kurie kelia grėsmę tautos sveikatai ir saugumui. Iki šiol pavojingų vabzdžių populiacijos stebėjimas buvo patikėtas bitininkams, o valdžios institucijos šiuo klausimu turėjo ribotas galias.

Jei įstatymo projektas bus patvirtintas, valdžios atstovai galės įsikišti, kai žemės, namų ar įmonių savininkai negalės arba nenorės patys kontroliuoti įsiveisusių pavojingų rūšių.

Naujos grėsmės akivaizdoje britai raginami būti atsakingi – neliesti Azijos gigantiškųjų širšių lizdų, bet kviesti specialistus, kurie juos išnaikins chemikalais arba sudegins.

Dauguma taip ir elgiasi. Bet ne visi. Todėl, anot valstybinio Aplinkosaugos, maisto ir kaimo reikalų departamento, naujas įstatymas itin reikalingas.

Manoma, kad pagal jį bent kartą per metus šalyje vyktų visuotinis patikrinimas ir valymas, kuriuo būtų neleidžiama atėjūnams įsitvirtinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.