Prieš šeimos valią ištekėjusi pakistanietė vos liko gyva

Pakistane viena

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 6, 2014, 8:10 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:42 AM

19-metės Saba Maqsood tėvas, dėdė ir du kiti artimi giminaičiai antradienį žiauriai sumušė merginą ir dukart į ją šovė, kai sužinojo, kad ji slapta ištekėjo. Policija pradėjo įtariamų smurtautojų gaudynes.

Šis incidentas įvyko Gudžranvalos miestelyje, esančiame už maždaug 70 kilometrų į šiaurę nuo Lahoro, centrinės Pandžabo provincijos sostinės. Praėjusį mėnesį toje provincijoje įvykęs panašus incidentas, kai kita moteris buvo vidury dienos nužudyta savo giminaičių prie teismo rūmų, sukėlė pasipiktinimo bangą visame pasaulyje.

„Pirmiausiai jie žiauriai ją (Sabą) sumušė, tuomet dukart į ją šovė. Tada ji buvo įkišta į maišą ir įmesta į kanalą“, – policijos tyrėjas Zabitay Khanas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Jie ją palaikė mirusia, bet mergina sugebėjo išlįsti iš maišo ir išlipti iš kanalo“, – nurodė Z.Khanas, pridūręs, kad Saba ištekėjo už savo kaimyno prieš tėvų valią.

Policijai buvo pranešta apie šį pasikėsinimą į paauglės gyvybę, kai ji sugebėjo iššliaužti iš kanalo ir pasiekė netoliese esančią degalinę, kurioje buvo apsaugininkas.

Policija pradėjo įtariamųjų paiešką ir surengė kelis reidus, norėdama suimti Sabos užpuolikus, tačiau jie pabėgo iš miesto, pridūrė Z.Khanas.

Hafiz Abado miesto pagrindinės ligoninės, kurioje dabar gydoma ši mergina, gydytojas Shirazas Farooqi sakė, kad jos būklė stabili ir kad ji sveiksta po patirto sukrėtimo.

Daugelis pakistaniečių moterų neturi teisės pačios pasirinkti sutuoktinio, o atsisakymas paklusti artimųjų valiai laikomas užtraukiančiu gėdą visai šeimai.

Pernai šalyje 869 moterys tapo „nužudymų dėl įžeistos šeimos garbės“ aukomis, rodo Pakistano nepriklausomos žmogaus teisių komisijos duomenys.

Tačiau Pakistane galioja įstatymas dėl „kraujo pinigų“, leidžiantis žudikui išsipirkti į aukos šeimos atleidimą, todėl bylas, susijusias su nužudymais dėl įžeistos garbės, tirti keblu, nes žudikas paprastai būna aukos giminaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste