Karo veteranas iš senelių namų slapta ištrūko į Normandiją

Kelto pareigūnė Sonia Pittam, susipažinusi su B.Jordanu, kai jis plaukė į Prancūziją, sakė, kad veteranas yra „žvitrus seniokas“.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 7, 2014, 4:55 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:15 AM

Bernardas Jordanas sakė visiškai nesigailintis dėl to, kad ketvirtadienį slapta paspruko iš senelių namų „The Pines“, įsikūrusių Hovo mieste Anglijos pietinėje pakrantėje, prisisegęs savo medalius po lietpalčiu.

Buvęs Karališkojo karo laivyno karininkas dalyvavo veteranų susitikime prieš ceremonijas Prancūzijos šiauriniame Uistrehamo miestelyje, kuriose buvo paminėtos sąjungininkų pajėgų išsilaipinimo Normandijos paplūdimiuose, įvykusio 1944 metų birželio 6-ąją, 70-osios metinės.

B.Jordanas buvo laikomas dingusiu apie 12 valandų, kol vienas jaunesnis veteranas paskambino į slaugos namus ir pranešė, kad jam nieko nenutiko, tačiau jis yra Prancūzijoje su buvusiais ginklo broliais.

„Puikiai praleidau laiką – man išties malonu, kad tai padariau“, – B.Jordanas sakė parplaukęs keltu į Portsmutą.

Tačiau jis pripažino, kad dėl šio nuotykio gali sulaukti pylos slaugos namuose, kai į juos sugrįš.

„Taip, turėsiu tai išverti, bet tai tik vienas iš tų nereikšmingų dalykų“, – pridūrė veteranas.

Kelto pareigūnė Sonia Pittam, susipažinusi su B.Jordanu, kai jis plaukė į Prancūziją, sakė, kad veteranas yra „žvitrus seniokas“.

„Aišku, kad jis yra šviesaus proto. Jis daug nekalbėjo apie desantą – tik tai, kad jam malonu būti laive ir kad jis negali patikėti, kaip visi rūpinasi veteranais, o visi žmonės moja prie uosto vartų“, – sakė ji.

„Jis nuolat kartojo: „Ir visa tai dėl mūsų“, – pridūrė pareigūnė.

„The Pines“ direktorė Debbie McDonald sakė naujienų agentūrai AFP, kad bėglys jau sugrįžęs ir dabar ilsisi.

„Jis išties pavargęs, todėl šiuo metu jis tiesiog nori truputį atsikvėpti ir pailsėti“, – aiškino ji.

Bendrovė, vadovaujanti tiems slaugos namams, tvirtino, kad veteranui nebuvo uždrausta dalyvauti atminimo ceremonijose, kaip anksčiau buvo pranešta.

Administracija mėgino išrūpinti jam akredituotą kelionę, tačiau nebespėjo to padaryti, nes prašymas buvo pateiktas „paskutinę minutę“, nurodė bendrovė „Gracewell Healthcare“.

Vietos policijos pareigūnai sakė, kad kalbėjosi su B.Jordanu ir dar užsuks pas jį – „patikrinti, ar jam viskas gerai“.

Daugelis britų laikraščių šią istoriją šeštadienį nušvietė savo pirmuosiuose puslapiuose, o kai kurie ją praminė „Didžiuoju pabėgimu“ – pagal garsų 1963 metų Holivudo filmą „Great Escape“ apie sąjungininkų karius, pabėgusius iš vienos nacių karo belaisvių stovyklos.

Tarp tų karių buvo lietuvis lakūnas Romualdas Marcinkus, tapęs Karališkųjų oro pajėgų naikintuvo pilotu. Po pabėgimo iš karo belaisvių stovyklos „Stalag Luft III“ 1944 metų kovą jis buvo sučiuptas kartu su daugeliu kitų bėglių ir sušaudytas gestapo.

B.Jordanas įkūnija „1944-ųjų birželio 6-osios dvasią ir ryžtą“, rašė dienraštis „Daily Mail“, tuo tarpu „Daily Telegraph“ pažymėjo, kad šio veterano poelgis pademonstravo „visą ryžtą, kuris jį vedė per invaziją Normandijoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.