Po chaotiškos dienos Slovjanske mūšiai aprimo

Sekmadienio vakarą Ukrainos rytuose paaštrėjo padėtis. Slovjansko mieste teroristai surengė vieną aktyviausių atakų pastaruoju metu. Pranešama, kad ginkluoti prorusiški separatistai puolė ne tik Ukrainos pajėgas, tačiau savo įniršį nukreipė ir į civilius gyventojus. Naujienų agentūra unian.net informuoja, kad separatistai apšaudė Slovjansko gyvenamuosius rajonus.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 9, 2014, 12:57 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:22 AM

Kramatorske taip pat buvo neramu. Socialiame tinkle „Twitter“ liudininkai rašė, kad separatistai vyriausybės karius apšaudė iš kulkosvaidžių, nuolat abiejuose miestuose girdėti šūviai.

„Informacinio judėjimo“ koordinatorius Dmytro Tymčiukas savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo, kad susirėmimai Slovjanske artėjant vakarui tik aštrėjo.

Apie 22 val. buvo pranešta, kad po dienos mūšių susišaudymai ėmė rimti. Teigiama, kad į ligonines išvežta daug sužeistųjų, koks tikslus skaičius, neskelbiama.

Pasak vietos žiniasklaidos, Ukrainos artilerija bombardavo vietos vykdomojo komiteto pastatą, saugumo tarnybą ir miliciją. Nukentėjo pastatų kompleksas, kuriame būstinę buvo įkūrę separatistai.

Šaudė visą dieną

Pasak D.Tymčiuko, susišaudymai vyko visą dieną. Jo duomenimis, sužeisti trys Ukrainos kariai.

„Čerevkovkos rajone veikia teroristų 120 milimetro kalibro minosvaidis. Šaudoma ne tik į Ukrainos pajėgas, bet ir į gyvenamuosius rajonus“, – praneša D.Tymčiukas.

Nepaisant to, kaip klostysis įvykiai, Ukrainos kariškiai neturi naudoti ginklų prieš civilius gyventojus, sakė informavimo apie antiteroristinę operaciją (ATO) grupės vadovas Vladislavas Selezniovas.

Jis tikino, kad operacija vykdoma tik prieš teroristus.

Kad būtų išvengta civilių aukų, laikinai užblokuotas civilių automobilių judėjimas.

Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad teroristai iš Donecko šachtos pavogė toną sprogmenų, taip pat ir kilometrą vielos. Teigiama, kad sprogmenis pavogė šachtos saugyklą įsiveržę 15 ginkluotų asmenų.

Antiteroristinę operaciją vykdantys Ukrainos kariai bando išlaikyti pozicijas mieste.

„Kovotojai šiuo metu isteriškai bando pabėgti iš miesto“, – teigė V.Selezniovas. Atakavo oro uostą

Prorusiški sukilėliai, kovojantys su Vakarų remiama Ukrainos vyriausybe, surengė savo kol kas rimčiausias atakas prieš Luhansko tarptautinį oro uostą šalies rytuose, sekmadienį pranešė vyriausybinių pajėgų šaltinis.

Per atakas šeštadienį vakare ir sekmadienį ryte, kurios vyko iškart po Ukrainos naujojo prezidento Petro Porošenkos inauguracijos, jokie gynėjai nebuvo sužeisti, nurodė šaltinis.

„Buvo aišku, kad sukilėliai bando sunaikinti pastatą, iš kurio kontroliuojamas elektros tiekimas oro uostui“, – telefonu sakė šaltinis iš oro uostą saugančių desantininkų būrio.

„Tai pirmas kartas, kai sulaukėme tokios atakos. Iki šiol buvo tik keli susišaudymai“, – sakė karys, prisistatęs Serhijaus vardu.

Oro uostas uždarytas

Vadinamosios Luhansko liaudies respublikos atstovas, su kuriuo susisiekė AFP, negalėjo patvirtinti atakų prieš oro uostą fakto.

Oro uostas pastarąjį mėnesį yra uždarytas dėl nestabilumo regione. Tai vienas nedaugelio rajonų Luhanske, kurio nekontroliuoja separatistai.

Separatistai yra užėmę daugumą miestų regione, įrengė patikrinimo postus keliuose, o neseniai užėmė kelis sienos su Rusija patikrinimo postus.

Naujasis Ukrainos prezidentas P.Porošenka savo inauguracinėje kalboje šeštadienį pasiuntė ryžtingą žinią Rusijai, sakydamas, kad jo šalis niekada neatsisakys Krymo ir nekeis savo kurso, orientuoto į glaudesnius ryšius su Europa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.