San Paule protestuotojai išvaikyti ašarinėmis dujomis

Likus vos kelioms dienos iki

Daugiau nuotraukų (1)

BBC, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 9, 2014, 11:47 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:27 AM

Daugumai miesto metro stočių nedirbant nuo praėjusio ketvirtadienio, San Paule prasidėjo tikras transporto chaosas. Mieste esantys BBC korespondentai tikino, jog ketvirtadienį ir penktadienį San Paule nusidriekė 200 km automobilių spūstys. Jei situacija greitai nebus išspręsta, neseniai San Paulo priemiestyje pastatytą Itakvaros stadioną pasiekti bus sunku ne tik futbolo aistruoliams, bet ir aptarnaujančiam personalui.

San Paulo valstijos gubernatorius Geraldo Alckminas pagrasino atleisti visus streikuojančius darbuotojus, o miesto teismas nusprendė, jog paskelbdamos metro darbuotojų streiką profsąjungos viršijo savo įgaliojimus.

Teismo sprendimu profsąjungos kasdien turės mokėti po 100 tūkst. rėjų baudą (25 tūkst. eurų) už pirmąsias keturias streiko dienas, vėliau suma kils iki 500 tūkst. rėjų (130 tūkst. eurų).

Valstybinė San Paulo metro įmonė darbuotojams pasiūlė 8,7 proc. didesnius atlyginimus, tačiau jie ir toliau reikalauja 12,2 proc. Dvi su valdžia besiderančios profsąjungos streiką pažadėjo nutraukti, tik kai bus patenkinti jų reikalavimai.

Bet netrukus San Paulo policija ašarinėmis dujomis išvaikė protestuotojus, kurie reiškė paramą metropoliteno darbuotojų streikui, sukėlusiam transporto chaosą trys dienos iki pasaulio čempionato atidarymo šiame Brazilijos megapolyje. 

Maždaug 150 protestuotojų padegę šiukšlių krūvas blokavo vieną centrinę gatvę, o policija prieš juos panaudojo kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas. 

Demonstrantai reiškė paramą penkias dienas trunkančiam metropoliteno darbuotojų streikui, kuris kelia didelį galvos skausmą 20 mln. gyventojų turinčiam didžiuliam miestui prieš ketvirtadienio atidarymo ceremoniją ir Brazilijos rungtynes su Kroatija. 

Policija taip pat panaudojo kurtinamąja granatą vaikydama kitą demonstraciją, kurioje dalyvavo maždaug 70 streikuotojų. Jie buvo nuėję į centrinę metropoliteno stotį bandyti įtikinti vadovų prisidėti prie streiko, sakė profesinės sąjungos prezidentas Altino Melo dos Prazeresas.

Jis yra įsitikinęs, kad streikuotojai per derybas su vyriausybe dėl darbo užmokesčio didinimo pasieks savo. 

„Netikiu, kad vyriausybė nori sužlugdyti šį čempionatą“, – sakė jis AFP. 

Profesinė sąjunga sumažino pradinį reikalavimą 16,5 proc. padidinti algas ir dabar reikalauja 12,2 proc. padidinimo, bet darbdaviai siūlo tik 8,7 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?