Volgogrado pervadinimas Stalingradu – kompensacija už Novorusiją

Ir pasaulio, ir pačios Rusijos visuomenė aktyviai diskutuoja apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino išsakytą mintį apie pasirengimą pervadinti Volgogrado miestą Stalingradu, jeigu vietos gyventojai tam pritartų regiono referendume. Rusijos politologas Glebas Paplovskis tokį V.Putino norą pavadino kompensacija už nepavykusį Novorusijos projektą, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-09 18:39, atnaujinta 2018-02-13 00:52

„Vykdant nebe tokią agresyvią politiką Ukrainos atžvilgiu, ėmusis krypties deeskaluoti šitą Europos konfliktą, V.Putinui tenka kažkuo maitinti naujosios Krymo daugumos, orientuotos į imperinį diskursą, norinčio pergalių ir triumfo, lūkesčius. Volgogrado pervadinimas Stalingradu – kompensacija už nepavykusią Novorusiją“, - aiškina politologas.

Jeigu V.Putino faktiškai jau palaimintas referendumas Volgograde įvyks ir miestas bus pervadintas į Stalingradą, taps akivaizdu, kad putiniškoji Rusija galutinai stojo į stalinistinės epochos sugrąžinimo vėžes, įsitikinęs politologas.

Kaip rodo per pastaruosius 15 metų Volgograde darytos sociologinės apklausos, tik 25 proc. miesto gyventojų palaiko idėją susigrąžinti Stalingrado pavadinimą. Dauguma gyventojų jau pripratę prie dabartinio pavadinimo ir jį laiko savu.

Idėją netikėtai palaikė bažnyčia

Netikėtai V.Putino idėja dėl miesto pervadinimo sulaukė Rusijos stačiatikių bažnyčios palaikymo. Vienas iš aukštų jos hierarchų Vsevolodas Čaplinas tokią mintį palaikė nepaisant Stalino vykdytų bežnyčios persekiojimų ir represijų.

Tačiau žodis „Stalingradas“, jo manymu, jau gyvena savarankišką gyvenimą, nepriklausomą nuo Stalino pavardės, ir asocijuojasi visų pirma su pergale garsiame mūšyje. Todėl Stalingrado pavadinimo sugrąžinimas miestui nereikštų nieko blogo, mano stačiatikių atstovas.

Iniciatyvą pervadinti miestą entuziastingai palaikė ir Rusijos komunistų partija. „Jeigu kalbame apie istorinės tiesos dėl Ukrainos atstatymą, tai turime elgtis nuosekliai ir dėl savo pačių istorijos Rusijos teritorijoje, - pareiškė Rusijos komunistų lyderis Genadijus Ziuganovas. - Karių, gynusių šį miestą, atminimas nusipelno, kad jam būtų sugrąžintas istorinis pavadinimas“.

Komunistai mano, kad dėl miesto pervadinimo net nereikia rengti specialaus referendumo – pakaktų rugsėjį vyksiančiuose regioniniuose rinkimuose pridėti papildomą biuletenį su klausimu: „Kaip miestas turi vadintis: Volgogradas, Stalingradas ar Caricynas?“

Istorinis pavadinimas – Caricynas

Kalbant apie istorinius pavadinimus, kur kas senesnis dabartinio Volgogrado pavadinimas yra Caricynas. Taip jis vadinosi daugiau kaip tris šimtmečius, o Stalingradu – tiktai nuo 1925 iki 1961 m.

Tačiau Rusijos gyventojai visai nedega noru sugrąžinti miestui Caricyno pavadinimą. Radijo stotis „Govorit Moskva“ telefonu apklausė gyventojus – 66 proc. apklaustųjų pasisakė už Volgogrado pervadinimą Stalingradu, 24 proc. - už pervadinimą Caricynu, o 10 proc. - kad pavadinimas liktų toks, koks yra dabar.

91 proc. apklausos dalyvių mano, kad klausimą dėl Volgogrado pervadinimo turi spręsti visos Rusijos gyventojai.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.