Kinijos vykdomas kibernetinis šnipinėjimas platesnis nei manoma

Privati JAV kibernetinio

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 10, 2014, 10:08 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:38 AM

Ataskaitoje rašoma, kad Kinijos liaudies išsivadavimo armijos (PLA) Šanchajuje įsikūręs padalinys 61486 Vakarų šalių vyriausybes ir gynybos technologijų kompanijas šnipinėja nuo 2007 metų. JAV daugiausia kinų dėmesio susilaukė kosmoso, aviacijos ir komunikacijų pramonėje dirbančios įmonės, o programišiai savo atakoms dažnai naudojo „populiarias taikomąsias programas - „Adobe Reader“ ar „Microsoft Office“ paketą, kuriomis pasinaudojus į aukų kompiuterius buvo persiunčiamos kenksmingos programos.

Mažiau nei prieš tris savaites JAV teisingumo departamentas žengė beprecedentį žingsnį ir pateikė kibernetinio šnipinėjimo kaltinimus penkiems PLA nariams, kurie neva pavogė prekybines paslaptis. „CrowdStrike“ atstovai informavo, kad viešinant šią informaciją norima atkreipti dėmesį į problemos mastą, kuris yra kur kas didesnis nei manoma.

„Po Kinijos atsako, kuriame iš esmės viskas buvo paneigta, nusprendėme pateikti tai, kas yra nenuginčijama“, - kalbėjo vienas „CrowdStrike“ įkūrėjų Dmitrijus Alperovičius, pridūręs, jog prieš viešinant ataskaitą, kompanijos vadovybė konsultavosi su JAV žvalgyba.

Kibernetinio saugumo kompanijos duomenimis, asmuo, save pristatantis kaip Chenas Pingas, yra užregistravęs internetinį domeną, naudotą kai kuriose atakose. Ch. Pingas savo asmeniniame tinklaraštyje prisistato kaip 35-erių metų amžiaus „karys“, o jo elektroninio pašto adresas susijęs su viešaisiais profiliais, tinklaraščiais ir žinutėmis įvairiuose forumuose. Viename iš šių puslapių „Crowdstrike“ specialistai aptiko pastato nuotraukų, kuriose esą įsikūręs PLA 61486 padalinys.

Kinijos ambasada Vašingtone ataskaitos kol kas nekomentuoja, tačiau „Crowdstrike“ informacija greičiausiai dar labiau pakurstys „kibernetinę nesantaiką“ tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų. Kinijos pareigūnai labai aštriai reagavo į praėjusį mėnesį JAV valdžios mestus kaltinimus šnipinėjimu, o Pekinas pareiškė, kad Vašingtono specialistai patys vagia kinų karines ir politines paslaptis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.