Savo memuaruose H. Clinton ragina spausti V. Putiną

Buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton paragino imtis naujo

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 10, 2014, 10:35 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:33 AM

Savo memuarus rašanti H. Clinton užsimena, kad JAV prezidentui Barackui Obamai apie V. Putiną parašė dvi pastabas 2012 ir 2013 metais. Pirmame tekste JAV vadovas raginamas „derėtis tvirtai, nes V. Putinas nieko nedovanoja“, antroje pastaboje Vašingtonas raginamas „paspausti pauzės mygtuką“ savo santykiuose su Maskva.

Politikė tikina, kad tuomet į jos kietos rankos politiką daug kas Baltuosiuose rūmuose žiūrėjo skeptiškai, tačiau logiška įvykių seka įrodė H. Clinton tiesą. Antroje pastaboje B. Obamai buvusi valstybės sekretorė ragino atšaukti prezidentinį susitikimą Maskvoje, po kurio JAV ir Rusijos santykiai pašlijo dėl pabėgusio Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) žvalgybininko Edwardo Snowdeno.

Anot H. Clinton, jos visiškai nestebina V. Putino veiksmai šalia Rusijos sienų, Ukrainos krizė „toli gražu, nebuvo siurprizas“, o Kremliaus lyderio planai sukurti Eurazijos sąjungą „atskleidžia tikrąją V. Putino darbotvarkę (...) efektyviai atkurti sovietinės Rusijos periferiją“.

„Tvirti vyrai atneša sunkius pasirinkimus - su V. Putinu ne kitaip“, - rašoma politikės knygoje, kurioje tikinama, jog H. Klinton bandė atkreipti Rusijos prezidento dėmesį kalbėdama apie Sibiro tigrus ir Leningrado blokados aukas.

Nepaisant B. Obamai pažertos kritikos dėl nesugebėjimo tvarkytis su V. Putinu, H. Clinton gina „santykių perkrovimo“ politiką pirmaisiais JAV prezidento administracijos metais, kuomet Rusijos vadovas buvo Dmitrijus Medvedevas. Knygoje rašoma, kad šią politiką kritikuojantys respublikonai „nesuprato nei V. Putino nei pačios perkrovimo politikos“.

„Perkrovimas nebuvo apdovanojimas. Tai buvo pripažinimas, kad JAV turi daug svarbių strateginių ir saugumo interesų, todėl pažanga turi būti daroma ten, kur galima. Šiandien tai lygiai tiek pat aktualu“, - rašo H. Clinton.

Politikė į knygą nepamiršo įtraukti ir birželio 4 dienos V. Putino interviu prancūzų radijui, kuriame H. Clinton vadinama „silpna“ ir „nedėkinga savo viešuose pareiškimuose“. Atsakydama į tai, H. Clinton tikina, jog būdama kitokia pasidarytų visai kaip V. Putinas - ginkluotųjų pajėgų vadė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.