JAV Atstovų Rūmų daugumos lyderis pralaimėjo pirminius rinkimus

JAV Atstovų

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 11, 2014, 6:11 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:11 PM

E.Cantoro pralaimėjimas ekonomikos profesoriui Davidui Bratui buvo pirmasis atvejis per kelerius pastaruosius metus, kai Kongreso lyderis suklupo jau per pirminius rinkimus. Buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas demokratas Thomas Foley, išrinktas Vašingtono valstijoje, ir Senato demokratų lyderis Tomas Daschle'as iš Pietų Dakotos neteko savo postų per rinkimus, rengtus per pastaruosius du dešimtmečius, bet jie pralaimėjo respublikonams, o ne savo partiečiams per parengiamąsias varžytuves.

Dabartinė pergalė yra aiškiai didžiausia iš iškovotų „Arbatėlės“ frakcijos per 2014 metų rinkimų sezoną. Ši frakcija pasisako už federalinio biudžeto deficito mažinimą smarkiai apkarpant išlaidas, bet priešinasi mokesčių didinimui.

Pralaimėjimas pirminiuose rinkimuose galbūt pažymės E.Cantoro politinės karjeros pabaigą, bet jo padėjėjai antradienio vakarą neatsakė, kai buvo paklausti, ar 51 metų respublikonų daugumos lyderis dalyvaus kampanijoje prieš lapkritį vyksiančius rinkimus kaip laisvai įrašomas kandidatas.

Tačiau šio pralaimėjimo įtaka imigracijos įstatymo pataisų projektui, svarstomam dabartinės sudėties Kongreso, atrodo aiškesnė. Konservatoriai bus padrąsinti ir tvirčiau priešinsis nuostatoms, atveriančioms kelią į JAV pilietybę neteisėtai šalyje gyvenantiems imigrantams. Nuosaikesni Respublikonų partijos lyderiai, kurie atrodo labiau suprantantys tokio įstatymo būtinybę, dabar veikiausiai bus mažiau linkę jį palaikyti.

„Tai Dievo stebuklas, kuris ką tik įvyko“, – pareiškė susijaudinęs D.Bratas, kai jo pergalė tapo aiški Kongreso rinkimų apygardoje Ričmondo apylinkėse.

Kreipdamasis į paniurusius savo šalininkus, aštuntąjį kartą siekęs būti išrinktas E.Cantoras, šalia kurio stovėjo žmona Diane, pripažino: „Akivaizdu, kad mums pristigo (balsų).“

Kol kas nežinoma, ar E.Cantoras sieks dar metus dirbti tame vadovaujančiame poste, taip pat kas jį galėtų pakeisti naujos sudėties Kongrese, jeigu respublikonai išsaugos daugumą Atstovų Rūmuose.

D.Bratas dėsto Randolpho-Macono koledže – nedidelėje laisvųjų menų mokykloje, įsikūrusioje į šiaurę nuo Ričmondo. Savo kampanijai jis surinko tik kiek daugiau nei 200 tūkst. dolerių (510 tūkst. litų), tuo tarpu E.Cantoras vien balandį ir gegužę išleido daugiau negu 1 mln. dolerių (2,55 mln. litų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.