Meksikos cirkų darbuotojai - prieš draudimą naudoti gyvūnus

Daugiau nei tūkstantis

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 11, 2014, 11:54 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:39 PM

Pagal naują įstatymą, kurį Meksikos sostinės taryba vienbalsiai priėmė pirmadienį, cirko pasirodymuose nebebus galima naudoti ne vien liūtų, tigrų arba meškų, bet ir šunų arba arklių. Pažeidėjams numatytos 45–60 tūkst. JAV dolerių (114–152 tūkst. litų) baudos.

Cirko atlikėjai aiškina, kad dėl šio įstatymo be darbo liks tiek gyvūnai, tiek žmonės.

„Šimtai šeimų liks be darbo, – sakė mėlyną kostiumą vilkėjęs 33 metų klounas Julio Cesaris Ramirezas, ketvirtosios kartos cirko darbininkas. – Tai tradicija, gyvuojanti 250 metų.“

Gatvėse išsirikiavo daugybė klounų, laikiusių plakatus su užrašais „Meksikas nori cirkų su gyvūnais!“ ir „Cirkai myli savo gyvūnus“, o akrobatai demonstravo savo sugebėjimus ant sunkvežimių traukiamų tramplinų.

Taip pat žygiavo pusnuogės atlikėjos, dėvėjusios plunksnomis papuoštus galvos apdangalus. Demonstrantai ant sunkvežimių platformų vežė plastikines gyvūnų statulas, norėdami pavaizduoti, kaip cirkai atrodytų be gyvų gyvūnų.

Nacionalinės cirkų asociacijos prezidentas Armando Cedeno sakė, kad sostinės valdžios sprendimas paveiks apie 50 tūkst. cirko darbuotojų ir 3–5 tūkst. gyvūnų – daugiausiai dramblių, tigrų, kupranugarių ir hipopotamų.

„Tų gyvūnų neįmanoma perkelti į jų natūralias buveines, nes jie ten žūtų“, – aiškino jis.

A.Cedeno sakė, kad cirkuose su gyvūnais elgiamasi gerai ir kad jų laikymo sąlygos jau yra reguliuojamos Aplinkos apsaugos departamento. Asociacijos prezidentas pažymėjo, kad rimbu pliaukšinčio gyvūnų dresuotojo stereotipas jau yra atgyvena, o cirkų gyvūnai nuo pat gyvenimo pradžios būna aplinkoje, kurioje pasirodymai yra tam tikras žaidimas.

Tuo tarpu naujojo draudimo šalininkai aiškina, kad nuolatinis dresavimas, vežiojimas uždarose transporto priemonėse ir dažni vaidinimai kenkia gyvūnams. Jie argumentuoja, kad kai kurie garsūs cirkai, tokie kaip Kanados „Cirque du Soleil“, sėkmingai apseina be triukų su gyvūnais.

9 mln. gyventojų turinti sostinė pasekė kelių kitų Meksikos miestų ir valstijų pavyzdžiu, uždrausdama cirko vaidinimus su gyvūnais, tačiau pirmadienį priimtas potvarkis netaikomas delfinų pasirodymams ir koridai. Gyvūnus taip pat nebus draudžiama naudoti tradiciniuose Meksikos rodeo pasirodymuose.

Cirkams bus suteiktas vienerių metų laikotarpis pakeisti savo programas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį