Antisemitinis skandalas: nevykęs tėvo juokelis atstūmė M. Le Pen

Prancūzijoje įsisiūbavo antisemitinis skandalas. Jo centre – Europos Parlamento rinkimuose triumfavusi kraštutinių dešiniųjų partija „Nacionalinis frontas“, buvęs jos vadovas ir dabartinė lyderė, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Wall Street Journal“ ir BBC informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2014, 8:05 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:53 PM

Viskas prasidėjo nuo vaizdo įrašo, įdėto į „Nacionalinio fronto“ interneto svetainę.

Jis pasirodė skiltyje, skirtoje partijos garbės pirmininkui, jos įkūrėjui Jeanui Marie Le Penui – dabartinės „Nacionalinio fronto“ vedlės Marine Le Pen tėvui.

J.M.Le Penas vaizdo klipe kritikavo asmenis, kurie išsakė neigiamą nuomonę apie „Nacionalinio fronto“ pergalę praėjusį mėnesį vykusiuose EP rinkimuose.

O kai pokalbininkas EP nariui priminė, kad tarp partijos kritikų buvo ir Prancūzijos žydas Patrickas Bruelis, 85 metų politikas juokdamasis atsakė: „Kitą kartą pasiųsime jį į orkaitę.“

Tiesa, kalbėdamas prancūziškai jis panaudojo žodžių žaismą, mat „fournee“ gali reikšti ne tik orkaitę, bet ir partiją, siuntą ar vienu metu kepamų kepinių skaičių. Bet nedaug kam kilo abejonių, ką turėjo galvoje antisemitizmu nesyk kaltintos partijos įkūrėjas.

Sekmadienį dėl šio įrašo Prancūzijoje kilo didžiulis pasipiktinimas, ir jis buvo nedelsiant pašalintas iš „Nacionalinio fronto“ interneto svetainės.

Bet skandalingąjį interviu tą patį vakarą parodė Prancūzijos televizijos.

„Iškart po sėkmingų rinkimų atskleistas tikrasis Europos kraštutinių dešiniųjų veidas.

Nors kai kurie asmenys bandė šias partijas apvalyti, J.M.Le Peno komentarai rodo, kad jos vis dar grįstos neapykanta, antisemitizmu ir ksenofobija“, – piktinosi Europos žydų kongreso prezidentas Moshe Kantoras, reikalaudamas atimti iš J.M.Le Peno europarlamentaro neliečiamybę.

Šis skandalas tapo smūgiu politikos veterano dukteriai M.Le Pen, kuri pastaraisiais metais atgaivino dėl antisemitizmo pasmerktą „Nacionalinį frontą“ ir sutelkė partijos rėmėjus.

Politikė pareiškė, kad jos tėvas veikiausiai buvo neteisingai suprastas.

„Tačiau turint omenyje J.M.Le Peno didelę patirtį nenumatyti, kaip tokia žodžių formuluotė gali būti interpretuojama, buvo politinė klaida“, – pridūrė M.Le Pen.

„Nacionalinio fronto“ viceprezidentas ir M.Le Pen gyvenimo draugas Louis Aliotas partnerės tėvo žodžius pavadino kvailais ir apgailėtinais.

Pats J.M.Le Penas bandė teisintis, kad žodis „fournee“ neturi antisemitinės reikšmės.

Bet kilus triukšmui jam buvo priminti ir ankstesni pareiškimai apie žydus ir jų tautos tragedijos menkinimą.

„Holokaustas buvo tiktai vienas iš Antrojo pasaulinio karo reiškinių“, – yra pareiškęs J.M.Le Penas.

Tačiau labiausiai J.M.Le Peną nuvylė dukters atsiribojimas nuo jo. Politikas sakė, kad jaučiasi įskaudintas: taip, tarsi jam būtų dūrę peiliu į nugarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.