B.Obama lankėsi „Indėnų šalyje“ Šiaurės Dakotoje

JAV prezidentas Barackas Obama lankėsi JAV indėnų rezervacijoje Šiaurės

B.Obamos viešnagės Šiaurės Dakotoje akimirkos.<br>AP nuotr.
B.Obamos viešnagės Šiaurės Dakotoje akimirkos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 14, 2014, 6:54 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:45 PM

Pirmosios šalies damos, Michelle Obama, lydimas, prezidentas užsuko į Stačiosios Uolos sijų genties rezervaciją šioje šiaurinėje valstijoje.

Sijai, kuriems priklauso lakotai ir dakotai, yra Sėdinčio Buliaus (Sitting Bull, Tatanka Jotakė) žmonės; šis sijų vadas išgarsėjo pergale prieš JAV kavaleriją 1876 metais Litl Bighorno mūšyje.

Dar prieš šį B.Obamos vizitą pareigūnai paskelbė apie pluoštą iniciatyvų švietimui ir ekonomikai plėtoti indėnų bendruomenėse.

Savo lankymąsi prezidentas pradėjo nuo pradinės mokyklos, kur jis su žmona klasėse susitiko su genties vaikais.

Valstybės pirmajai porai atvykus į Stačiąją Uolą, svečius pasveikino spalvingai apsirengę šokėjai; paskui Obamos susitiko su genties vadovybe.

Per ceremoniją po atviru dangumi prezidentas gyrė daugelį savo administracijos pasiekimų gerinant ryšius tarp federalinės vyriausybės ir Amerikos indėnų bendruomenių.

Tačiau jis pridūrė: „Noriu susitelkti į darbą, laukiantį ateityje.“

„Ir manau, kad galime sekti Stačiosios Uolos garsiausio gyventojo – vado Sėdinčio Buliaus – pavyzdžiu. Jis sakė: Sutelkime krūvon savo protus, kad pamatytume, ką galime sukurti dėl mūsų vaikų“, – pabrėžė B.Obama.

Jis ragino klausytojus „sutelkti krūvon mūsų protus, kad sukurtume daugiau ekonominių galimybių Indėnų šalyje ... Tai reiškia – sukurti daugiau darbo vietų ir palaikyti smulkųjį verslą tokiose vietose, kaip Stačioji Uola“.

Prezidentas pridūrė, kad indėnų švietimas galėtų būti pagerintas „grąžinant indėnų švietimo kontrolę gentims, skyrus papildomų išteklių ir palaikymą, kad jūs galėtumėte vadovauti savo vaikų švietimui ir reformuoti mokyklas čia, Indėnų šalyje“.

Jo administracija „atliko didelių investicijų, kad padėtų augti genčių ekonomikoms – investicijų į profesinį mokymą ir genčių koledžus; kelius ir spartųjį internetą; energetiką, įskaitant atsinaujinančių šaltinių energetiką“, pažymėjo B.Obama.

Penktadienį Jungtinėse Valstijose taip pat buvo minima Vėliavos diena – šventė, žyminti žvaigždėtos ir dryžuotos vėliavos paskelbimą valstybės simboliu 1777 metais.

Rezervacija buvo papuošta daugybe vėliavų, o B.Obama gyrė daugelį Amerikos čiabuvių, kurie „garbingai ir narsiai tarnavo mūsų šaliai“.

Nors penktadienį B.Obama pirmąjį kartą lankėsi indėnų rezervacijoje kaip prezidentas, jis palaikė glaudžius darbinius santykius su genčių vadais, taip pat organizuodavo kasmetinį indėnų lyderių susitikimą Baltuosiuose rūmuose.

Prieš tapdamas šalies vadovu, B.Obama per savo rinkimų kampaniją aplankė vieną rezervaciją Montanoje, kurioje gyvena krou genties indėnai – viena iš dešimčių Jungtinėse Valstijose oficialiai įregistruotų indėnų genčių.

Vėliau prezidentas ir jo žmona išskrido į Palm Springsą Kalifornijos pietuose, kur jiedu praleis savaitgalį.

Šeštadienio rytą B.Obama planavo susitikti su Demokratijos partijos pareigūnas, o vėliau pasakyti kalbą mokslo metų pabaigos proga Kalifornijos universitete Ervaine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.