Prancūzijos geležinkelininkai tęsia streiką

Debatai parlamente tikriausiai vyks iki ketvirtadienio.

Protestai vyksta artėjant turistinio sezono įkarščiui.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Protestai vyksta artėjant turistinio sezono įkarščiui.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-17 15:29, atnaujinta 2018-02-12 18:43

Protestai, vykstantys artėjant turistinio sezono įkarščiui, tapo dideliu iššūkiu spaudžiamai socialistų vyriausybei, kuri tvirtino nekeliaklupsčiausianti prieš streikininkus.

Valstybinė geležinkelių įmonė SNCF pranešė, kad antradienį važinės daugiau traukinių, ir pasiuntė apie 10 tūkst. darbuotojų pasirūpinti transporto paralyžiaus paveiktais keleiviais.

Šalyje, kurioje streikai dažnai rengiami, ši akcija provokuoja gyventojų pasipiktinimą: antradienį dienraščio „Le Parisien“ paskelbta apklausa rodo, kad 76 respondentų nusistatę prieš geležinkelininkų protestą, padariusį jau bent 80 mln. eurų (276 mln. litų nuostolių.

Antradienį pagrindiniais maršrutais, įskaitant greitojo geležinkelio TGV linijomis, turėtų važinėti vidutiniškai 60 proc. traukinių. Į Italiją ir Šveicariją kursuos apie pusė, o į Ispaniją – trečdalis reisų. Susisiekimas su Vokietija ir Didžiąja Britanija išliks nesutrikęs.

SNCF ėmėsi brangių papildomų priemonių: nusamdė tūkstančius papildomų darbininkų ir pasirūpino, kad prioritetas būtų skiriamas vidurinių mokyklų moksleiviams, kurie šią savaitę laikys baigiamuosius egzaminus.

Bendrovė pridūrė, kad antradienį numatomas paslaugų „žymus pagerėjimas“.

Debatai parlamente tikriausiai vyks iki ketvirtadienio.

Šį streiką išprovokavo planuojama reforma, turinti sumažinti geležinkelio sektoriaus įsiskolinimus, kurie šiuo metu yra didesni negu 40 mlrd. eurų (138 mlrd. litų) ir iki 2025 metų tikriausiai pasiektų 80 mlrd. eurų, jeigu nebūtų imtasi skubių priemonių juos mažinti.

Numatoma sumažinti išlaidas, suvienijant SNCF ir geležinkelių tinklą RFF, taip pat galiausiai įvedant konkurenciją dalyje geležinkelių sektoriaus.

Kai kurios profsąjungos pritarė reformoms, užsitikrinusios pažadų iš vyriausybės.

Tačiau streikus palaikančios dvi profesinės sąjungos – CGT ir „Sud-Rail“ – atmetė tą susitarimą ir tvirtina, kad numatoma pertvarka sumažins darbo vietų, tačiau skolų nesumažins.

SNCF vadovybė pirmadienį susitiko su streikuojančiomis profsąjungomis, tačiau derybose nebuvo pasiekta jokios pažangos, protestams antradienį tęsiantis septintą dieną iš eilės.

SNCF sakė, kad per tas derybas buvo tariamasi dėl įvairių klausimų, įskaitant atlyginimus, darbo valandas ir samdymo sąlygas, tačiau nebuvo kalbamasi dėl planuojamų reformų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.