Turkijos 1980-ųjų perversmo lyderiams - griežtos bausmės

Turkijos teismas

Tas perversmas sustabdė pražūtingą kovą tarp politinių ekstremistų, tačiau taip pat lėmė egzekucijų, kankinimų ir žmonių dingimų bangą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tas perversmas sustabdė pražūtingą kovą tarp politinių ekstremistų, tačiau taip pat lėmė egzekucijų, kankinimų ir žmonių dingimų bangą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2014, 4:14 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:36 PM

Trapios sveikatos dimisijos generolai - 96 metų Kenanas Evrenas ir 89 metų Tahsinas Sahinkaya - buvo nuteisti už civilinės vyriausybės priverstinį nušalinimą, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Tas perversmas sustabdė pražūtingą kovą tarp politinių ekstremistų, tačiau taip pat lėmė egzekucijų, kankinimų ir žmonių dingimų bangą.

Galimybė nuteisti perversmo lyderius atsivėrė, kai premjero Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybė, siekdama visiems laikams sumažinti kariškių įtaką Turkijos politikoje, 2010 metais priėmė konstitucijos pataisas, panaikinusias jų teisinę neliečiamybę.

Abiejų buvusių kariškių byla dėl vadovavimo perversmui buvo nagrinėjama nuo 2012 metų. Nei vienas iš jų nedalyvavo posėdžiuose dėl silpnos sveikatos. Parodymus teismui kaltinamieji duodavo per specialų vaizdo tiltą iš savo palatų ligoninėse.

Buvęs armijos štabo vadas K.Evrenas, vėliau tapęs šalies prezidentu, ir T.Sahinkaya, kuris perversmo metu buvo oro pajėgų vadas, kaip prognozuojama, apskųs šią nutartį.

2012 metais duodamas parodymus K.Evrenas teigė, kad perversmas buvo būtinas žingsnis, kurį jis pakartotų tokiomis pačiomis aplinkybėmis.

Pasak jo, Turkijos kariuomenė buvo priversta įsikišti dėl politikų nekompetencijos 8-o dešimtmečio pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.