B. Obama sulygins homoseksualių ir tradicinių šeimų teises

JAV vykdomoji valdžia vis sparčiau įteisina tos pačios lyties asmenų, gyvenančių santuokoje, lygybę. Penktadienį paskelbiamuose pakeitimuose įtvirtinamos galimybės naudotis tokiomis pačiomis socialinėmis garantijomis, kokias gauna ir tradicinių šeimų atstovai, skelbia nytimes.com.

„Jei išties esame sukurti lygūs, tai ir mūsų meilė vieni kitiems privalo būti lygiavertiška“, - sakė B.Obama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Jei išties esame sukurti lygūs, tai ir mūsų meilė vieni kitiems privalo būti lygiavertiška“, - sakė B.Obama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2014, 2:09 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:52 PM

Nuo šiol homoseksualios poros galės gauti valstybės suteikiamas teises ne tik 19-oje valstijų, kuriose įteisintos tokios santuokos, bet ir bet kurioje kitoje valstijoje, nepriklausomai nuo jų gyvenamos vietos.

Pasikeitimai leis homoseksualių valstybės pareigūnų antrosioms pusėms gauti sveikatos ar gyvybės draudimo išmokas bei užtikrins visas tarnybos Gynybos departamente privilegijas. Taip pat tos pačios lyties poroms galios federalinis imigracijos įstatymas bei galimybė laikinai palikti savo darbą, kad pasirūpintų sunkiai sergančiu sutuoktiniu.

Šie pasikeitimai yra dar vienas prezidento Baracko Obamos žingsnis, užtikrinant platesnį socialinį teisingumą. Šią savaitę Niujorke vykusioje lesbiečių, gėjų ir transeksualių žmonių šventėje B.Obama dar kartą pabrėžė, kad visi šalyje turėtų jausti lygybę prieš įstatymą.

„Jei išties esame sukurti lygūs, tai ir mūsų meilė vieni kitiems privalo būti lygiavertiška“, - sakė B.Obama. „Ši šalis yra sukurta taip, kad nepaisant to, kas esi, kaip atrodai, iš kur atvykai, kokia tavo pavardė, ar ką tu myli – jei sunkiai dirbi ir prisiimi atsakomybę, tau pasiseks“.

Šventėje B.Obama dar kartą sukritikavo Kongreso neveiklumą, įteisinant homoseksualų lygybę, bei pabrėžė, kad prieš kelis metus pasikeitusi jo pozicija tos pačios lyties asmenų atžvilgiu tik sustiprėjo ir jis pasirengęs atlaikyti visus galimus iššūkius.

Vienas ryškiausių B.Obamos administracijos žingsnių šiuo klausimu – JAV kariuomenėje įgyvendintas „neklausk, nesakyk“ politikos pašalinimas, ilgą laiką trukdęs laisvai savo pažiūras skelbti homoseksualiems kariams.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.