Ukrainos prezidentas pasiūlė separatistams taikos planą

Vakarų šalių palaikomas

P.Porošenka sakė V.Putinui, jog kartu su ugnies nutraukimu „tikisi paramos šiam taikos planui“.<br>AP nuotr.
P.Porošenka sakė V.Putinui, jog kartu su ugnies nutraukimu „tikisi paramos šiam taikos planui“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-06-20 11:52, atnaujinta 2018-02-12 16:04

14 punktų iniciatyva buvo paskelbta po dviejų pokalbių telefonu, įvykusių per pastarąsias tris paras tarp Ukrainos lyderio Petro Porošenkos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kurie pabrėžė išliekančią didelę Kremliaus įtaką mažesnei vakarinei kaimynei.

P.Porošenka ketvirtadienį taip pat susitiko Kijeve su rytinio pramonės regiono vietos lyderiais ir verslo magnatais, tikėdamasis jų palaikymo savo pasiūlymams, kaip būtų galima užbaigti neramumus, pareikalavusius mažiausiai 365 civilių ir kombatantų gyvybių abiejose pusėse.

Vienas Ukrainos kariuomenės atstovas penktadienį pranešė, kad per naujausius susirėmimus šalies rytuose žuvo septyni kariai, o dar 30 buvo sužeisti.

Ukrainos žiniasklaida paskelbė dokumento, kurį P.Porošenka turėtų oficialiai pristatyti vėliau penktadienį, kopijas. Jame reikalaujama, kad sukilėliai nedelsiant sudėtų ginklus, taip pat žadama decentralizuoti valdžią, įvykdžius konstitucijos reformą.

Prezidentas siūlo teisiškai nepersekioti sukilėlių, neįvykdžiusių „sunkių nusikaltimų“, taip pat suteikti „garantuotas koridorius rusų ir ukrainiečių samdiniams palikti“ konflikto zoną.

Tačiau dokumente taip pat raginama „vietos valdžios institucijoms atnaujinti savo darbą“.

Šį reikalavimą atmeta separatistų lyderiai, kurie paskelbė savo regionų nepriklausomybę nuo Kijevo ir užėmė administracinius pastatus maždaug 12 rytinių miestų bei miestelių.

Vienas sukilėlių vadas šią savaitę nesureikšmino pranešimų, jog P.Porošenka planuoja pasiūlyti strategiją, turinčią padėti užbaigti didžiausią krizę šalyje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo. Pasak jo, ta iniciatyva yra „beprasmė“.

Planas, kurio oficialus pavadinimas – „Žingsniai link padėties rytų Ukrainos regionuose taikaus sprendinio“, turėtų galioti dešimt dienų po jo paskelbimo.

Tačiau jame neužsimenama apie laikiną vienašališką ugnies nutraukimą, kurį P.Porošenka trečiadienį pažadėjo paskelbti artimiausiomis dienomis.

P.Porošenko anksčiau buvo užsiminęs, kad įsakys Ukrainos vyriausybinėms pajėgoms sustabdyti puolimą, kai bus paskelbtas taikos planas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio