ES lyderiai minės I-ojo pasaulinio karo 100-ąsias metines

A.Merkel sutikta šiltai

ES šalių lyderiai susirinko Ipro mieste.<br>AP nuotr.
ES šalių lyderiai susirinko Ipro mieste.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 26, 2014, 9:55 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:36 AM

A.Merkel sutikta šiltai

Rūpesčių naštą nusimetusi ketvirtadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel patraukė minios dėmesį Belgijos miestelyje Ipre, kur Europos Sąjungos lyderiai susitinka paminėti 100-ųjų Pirmojo pasaulinio karo pradžios metinių.

A.Merkel, šypsodamasi į kameras, buvo šiltai sutikta, – ją raudonu kilimu į nuostabius viduramžių Ipro audėjų gildijos rūmus buvo pasirengęs lydėti Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy.

Tačiau kanclerė, užuot ėjusi teisiai į susitikimą, kirto miestelio aikštę pasikalbėti su žiūrovais, kurie šiltais plojimais sveikino ją.

Paspaudusi keliems rankas, šnektelėjusi, įtakingiausia ES lyderė grįžo į Audsėjų gildijos rūmus prie savo kolegų tartis, kas kitas vadovaus šiam blokui vėliau šiais metais.

Istorinė vieta

ES viršūnių susitikimo, kuriam vadovauja Europos Vadovų Tarybos pirmininkas H.Van Rompuy, simboliniu akcentu tapo Paskutinės sargybos ceremonija prie Meneno vartų – įspūdingo memorialo žuvusiems Britanijos imperijos armijų kariams „kurie čia stovėjo ... ir kurie neturi žinomo kapo“.

Apie 55 tūkst. vardų yra užrašyti ant šio didelio paminklo sienų, o lankytojai, praėjus šimtmečiui po Didžiojo karo, jame palieka medinius kryželius papuoštus aguonų žiedais, vainikus ir padėkos bei užuojautos žodžius.

Ipras, kuris buvo rūpestingai atstatytas po karo, tebėra supamas laukų, kuriuose pabirę rūstūs betoniniai bunkeriai ir karių kapinės. Įspūdingiausios iš jų – Tain Koto kapinės, esančios prie kelio į Paschendeilo kaimelį.

Toje vietovėje 1917 metais vykusiuose kruvinuose mūšiuose ant lėkšto šlaito prie kaimo žuvo tūkstančiai Britų Sandraugos karių.

Tain Koto kapinėse yra apie 11 tūkst. kapų, kurių paprasti balti antkapiai su užrašytais karių vardais, dalinių pavadinimais ir mirties datomis, išrikiuoti tvarkingomis eilėmis.

Daugelis jų įvardyti tik kaip „kariai, žinomi Dievui“, o 35 tūkst. vyrų, dingusių be pėdsakų pažliugusiuose Flandrijos laukuose, vardai užrašyti ant akmeninių stelų.

Tačiau Tain Koto kapinėse atgulė tik nedidelė dalis visų aukų: per vieną iš Paschendeilo mūšių ten žuvo arba buvo sužeisti apie 245 tūkst. britų ir apie 270 tūkst. vokiečių.

Spręs dėl komisaro

Po „Paskutinės sargybos“ ceremonijos ES lyderiai susitiko prie pietų stalo Ipro audėjų gildijos rūmuose, o vėliau grįžo į Briuselį, kur tęs įtemptas derybas dėl Bendrijos būsimo kurso ir vadovybės.

Tikimasi, kad ES šalių lyderiai sprendimą dėl EK vadovo priims penktadienį.

Tikėtina, kad Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono bandymas užkirsti kelią Jeano-Claude'o Junckerio paskyrimui į EK vadovo postą žlugs, nes jo sąjungininkai neseniai pranešė apie pozicijos pakeitimą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel suteikė D.Cameronui vilties, pritardama balsavimui dėl šio posto, jeigu nepavyks prieiti vieningos nuomonės. Tačiau Nyderlandai ir Švedija pareiškė, jog remia buvusio Liuksemburgo premjero J.C.Junkerio kandidatūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.