Islamistų reklamoje nusifilmavęs paauglys terorizavo vaikus

Neseniai pasaulį nustebino reklama, kurioje jauni islamistai ragina vakariečius jungtis prie džihado. Paaiškėjo, jog kovojantys Sirijoje britų paaugliai, kol gyveno Jungtinėje karalystėje, priklausė žinomai musulmonų grupuotei, kuri Kardifo gatvėse terorizuodavo baltaodžius vaikus, rašo „Daily Mail“.

Septyniolikmetis A.Muthanas yra pagrindinis grupuotės „Docks Riverside Grangetown“ vadeiva.<br>Facebook nuotr.
Septyniolikmetis A.Muthanas yra pagrindinis grupuotės „Docks Riverside Grangetown“ vadeiva.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2014, 8:49 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:16 PM

Septyniolikmetis Aseelas Muthanas yra pagrindinis grupuotės „Docks Riverside Grangetown“ (arba DRG) vadeiva,  kartu su vyresniuoju broliu Nasseru prisijungęs prie ILIV („Irako ir Levanto islamo valstybė“).

Grupuotę sudaro apie 15 jaunuolių, kurių amžius prasideda nuo 10 metų, jie „nešiojasi peilius, kastetus, ginklus ir taikosi į baltaodžius vaikus.

Grupuotė pasivadinusi pagal DRG –  jaunuolių suburtą repo grupę,  savo įrašuose skatinusią smurtą.

Praėjusią savaitę internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame A.Muthanas, jo brolis Nasseras ir draugas Reyaadas Khanas verbuoja prisijungti prie džihado Sirijoje ir Irake.

Vienas mokyklos draugas pasakojo: „Aseelas buvo vyriausiasis narys. Naktį  būdavo geriau nesirodyti gatvėse, nes grupuotė dažnai įsiveldavo į muštynes dėl rasės. Jie vadino baltuosius vaikus „pastey boys“."

Kardife gyvenantis berniukas, kurį buvo užpuolusi grupuotė, paskelbė internete: „Jų amžius nuo 10 iki 16 metų, daugelis iš jų nešiojasi peilius, kastetus, keletas – ginklus. Mane buvo prispaudęs vienuolikmetis, jis perpjovė man ranką buteliu." 

Vasarį Aseelas iš Britanijos išvyko kovoti į Siriją, savo tėvams pasakęs, jog keliauja pas draugą mokytis matematikos egzaminui. Kitą dieną policija, sužinojusi, kad jaunuolis su padirbtu pasu jau Kipre ir ruošiasi plaukti į Siriją, atvyko į jo namus.

Jo brolis Nasseras buvo pavyzdingas medicinos studentas, jam siūlė stipendijas net keturi universitetai, bet jis taip pat slapta iškeliavo į Siriją.

Įsiutęs 57 m. tėvas Ahmedas Muthanas sakė: jeigu jo sūnūs kada nors grįš į Jungtinę Karalystę, jis norėtų, jog jie būtų įkalinti.

Tėvas taip pat pridūrė, kad jo sūnūs „išdavė šeimą ir Jungtinę Karalystę“. Be to, jis išmetė visas savo vaikų nuotraukas aiškindamas: „Savo namuose velnio nelaikau.“

A.Muthana į Jungtinę Karalystę atsikraustė iš Jemeno šeštajame dešimtmetyje. Sužinojęs, jog ir antras jų sūnus išvyko į Siriją kariauti, jis susmuko ir buvo nugabentas į ligoninę.

Po to, kai trys jaunuoliai pabėgo kovoti į Siriją, kilo susirūpinimas dėl Kardife kylančio radikalizmo.

Buvęs Kardifo tarybos narys Mohammedas Sarulas Islamas BBC radijo programai „4's Today“ pasakojo, jog mečetėse jaunuoliams nebuvo diegiamos radikalios nuostatos, tačiau didelę įtaką darė dvasininkai internete.

Pietų Velso islamo centro imamas Sheikhas Zane Abdo  „BBC Breakfast“ sakė, kad Nasseras ir Aseelas buvę normalūs paaugliai. 

Jis pasakojo: „Broliai buvo iškalbingi, nuoširdūs, mėgo žiūrėti filmus, darė tai, kas būdinga paaugliams. Tačiau jie išgyveno labai keistą laikotarpį ir pradėjo rimtai žiūrėti į savo tikėjimą. Vėliau jie pradėjo reikšti savo politines pažiūras, ypač vyresnysis brolis. Per pastaruosius 1,5–2 metus nė vienas jų nesilankė mečetėje, pamoksluose ar pamokose.“

Dvasininkas apgailestauja, jog tas vaizdo įrašas sulaukė tiek dėmesio. „Mano manymu, jauni žmonės, kurie pažiūrėjo šį įrašą, buvo paskatinti prisijungti ir sekti Nassero ir brolio pėdomis, – sakė jis ir pridūrė: – Reyaado Khano motina kreipėsi į mane keletą mėnesių atgal. Aš skaičiau pamokslą apie ekstremizmą, džihadą. Po pamokslo mečetėje ji priėjo prie manęs verkdama ir paklausė: „Ką aš padariau, galiu padaryti?“ Aš bandžiau ją nuraminti.“

„Aš pasakojau, kaip jaunuoliai neturėtų elgtis. Mes apie tai prabilome  prieš keletą mėnesių, gerokai anksčiau, nei žiniasklaida suprato, kas vyksta“, – tvirtino dvasininkas.

Parengė Julija Melkova

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.