Abu Bakras al Baghdadi – džihadistų „kalifas“

Irake ir Sirijoje kovojantis džihadistas Abu Bakras al Baghdadi, apie kurį

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-30 12:39, atnaujinta 2018-02-12 09:14

A.B.al Baghdadi, vadovaujantis stipriam džihadistų judėjimui „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL), buvo paskelbtas kalifu, mėginant atgaivinti valdymo sistemą, kuri baigėsi prieš beveik šimtmetį, subyrėjus Osmanų imperijai.

„Islamo valstybės“ Šura (taryba) susirinko ir aptarė (kalifato) klausimą ... „Islamo valstybė“ nusprendė įkurti islamo kalifatą ir paskirti kalifą musulmonų valstybei“, – sakė ISIL atstovas Abu Mohammadas al Adnani internete išplatintame garso pranešime.

„Džihadistas dvasininkas Al Baghdadi buvo paskirtas musulmonų kalifu“, – nurodė A.M.al Adnani.

Vašingtono duomenimis, 1971 metais Samaros mieste gimęs A.B.al Baghdadi veikiausiai prisidėjo prie sukilimo, įsiplieskusio Irake tuojau po 2003 metų JAV vadovaujamos invazijos ir vienu metu buvo laikomas toje šalyje amerikiečių įkurtame kariniame kalėjime.

2005-ųjų spalį amerikiečių pajėgos pranešė manančios, kad jos nukovė kovotoją, žinomą kaip Abu Dua, per vieną smūgį prie Irako sienos su Sirija. Abu Dua yra vienas iš žinomų A.B.al Baghdadi slapyvardžių.

Tačiau ta informacija veikiausiai buvo neteisinga, nes šis kovotojas 2010 metų gegužę perėmė vadovavimą grupuotei, kuri tuo metu vadinosi „Irako islamo valstybė“ (ISI), kai jos ankstesni du lyderiai buvo nukauti per JAV ir Irako pajėgų reidą.

Nuo to laiko apie A.B.al Baghdadi buvo sukaupta nedaug naujos informacijos.

2011 metų spalį JAV iždo departamentas tą kovotoją paskelbė „teroristu“, o šiais metais Irakas paskelbė numanomą A.B.al Baghdadi nuotrauką – pirmąją, pateiktą oficialaus šaltinio. Joje matomas pliktelėjęs barzdotas vyras, dėvintis kostiumą ir kaklaraištį.

JAV pareigūnai praeitais metais sakė, kad tas džihadistas veikiausiai yra Sirijoje, bet informacija apie buvimo vietą buvo prieštaringa.

Praeitą mėnesį generolas leitenantas Abdulamiras al Zaidi, vadovaujantis Irako šiauriniam saugumo pajėgų štabui, sakė, kad jo pajėgos turi informacijos, kad ISIL lyderis yra Irake, bet kiti pareigūnai ginčijo tuos pranešimus.

ISIL kovotojai jį giria kaip talentingą kovos veiksmų vadą ir taktiką, šiuo atžvilgiu labai besiskiriantį nuo „al Qaeda“ vadovo Aymano al Zawahiri. Teigiama, kad A.B.al Baghdadi pritraukė daugybę užsieniečių kovotojų, o kai kurie šaltiniai nurodo, kad jų užverbuota tūkstančiai.

Kai A.B.al Baghdadi 2010-ųjų balandį perėmė vadovavimą tuometei ISIL ir užmezgė ryšius su „al Qaeda“, atrodė, jog ta grupuotė yra patekusi į sunkią padėtį, kai smarkiai sustiprintos JAV pajėgos, susivienijusios su sąjungininkais tarp sunitų genčių, sudavė džihadistams skaudų smūgį.

Tačiau grupuotė atsigavo ir įsitraukė į konfliktą Sirijoje 2013 metais.

A.B.al Baghdadi siekė susijungti su „al Qaeda“ padaliniu Sirijoje – grupuote „al Nusra Front“, tačiau ši atmetė pasiūlymą, o abu judėjimai nuo to laiko veikė daugiausiai nepriklausomai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.