Irake renkamasi formuoti naują vyriausybę

Naujai išrinkti Irako

Irako premjeras pratęsė aštuonių metų valdymą balandį vykusių rinkimų metu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irako premjeras pratęsė aštuonių metų valdymą balandį vykusių rinkimų metu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2014, 12:13 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:27 AM

Naujojo parlamento posėdis įtvirtintoje Bagdado „žaliojoje zonoje“ galėtų pranašauti aštuonerius metus trunkančio šiitų premjero Nuri al Maliki valdymo pabaigą. Premjero priešininkai yra pasiryžę jį nušalinti ir net kai kurie šalininkai sako, kad jį galbūt reikia pakeisti ne tokia poliarizuojančia figūra.

Irako pajėgos jau tris savaites grumiasi su kovotojais, kuriems vadovauja grupuotė, anksčiau vadinusis „Irako ir Levanto islamo valstybe“ (ISIL). Pastarosiomis dienomis kovos su „Islamo valstybe“ virė buvusio diktatoriaus Saddamo Husseino gimtajame Tikrito mieste.

Grupuotės sukilimą Irake remia ir kitos ginkluotos sunitų grupės, kurios piktinasi tuo, ką vadina persekiojimu valdant N.al Maliki.

Naujasis parlamentas renkasi pirmą kartą nuo išrinkimo balandžio mėnesį, kai rezultatai iš pradžių rodė, kad jis lengvai patvirtins N.al Maliki trečiai kadencijai.

Tačiau dabar, parlamentarams pagaliau pradedant dirbti po staigaus armijos žlugimo šalies šiaurėje, politikų laukia svarbesnė užduotis – užkirsti kelią valstybės žlugimui – ir premjero dienos šiame poste gali būti suskaičiuotos.

N.al Maliki priešininkai kaltina jį dėl staigaus sunitų sukilėlių puolimo, kurio metu birželio 10 dieną buvo užimtas didžiausias Šiaurės Irako miestas Mosulas, o vėliau – beveik visi šalies sunitų rajonai.

Nors N.al Maliki koalicija „Įstatymo valstybė“ laimėjo daugiausiai vietų parlamente, jai vis tiek reikia sąjungininkų, jei ji nori valdyti. Sunitai ir kurdai reikalauja, kad jis pasitrauktų, ir tvirtina, kad jis išsižadėjo pasidalijimo valdžia susitarimų ir teikė pirmenybę savo paties religinei bendruomenei, tuo pakurstydamas pasipiktinimą, kuris pila alyvą į sukilimo ugnį.

Vašingtonas viešai neragino N.al Maliki pasitraukti iš valdžios, bet pareikalavo plačiau atstovaujamos vyriausybės Bagdade, kaip kainos už agresyvesnę pagalbą.

Diplomatai sako, kad kaip galimas politinis N.al Maliki įpėdinis yra vertinamas jo buvęs administracijos vadovas Tareqas Najemas.

Sunitų partijos sako, kad nekels savo kandidato į parlamento pirmininkus, kol nepamatys, ką šiitai nori iškelti į premjero postą. Tuo tarpu kurdai dar turi išrinkti šalies prezidentą.

„Prireiks poros savaičių susitarti dėl paketo“, – sakė Muhannadas Hussamas, politikas ir įtakingo sunitų parlamentaro Saleho al Mutlaqo padėjėjas.

Daugelis nerimauja, kad užsitęsęs procesas švaistys brangų laiką kovojant su kovotojais, kurie yra pažadėję pulti Bagdadą.

Vienas šiitų deputatas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, perspėjo: „Padėtis bloga. Politinis procesas neatitinka karinių įvykių greičio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.