Besikeikiantiems rusams įsakė tylėti

Nuo šiol – jokių keiksmų. Nuo liepos 1-osios Rusijoje įsigaliojo įstatymas, draudžiantis literatūros ir meno kūriniuose vartoti necenzūrinę leksiką. Rusai jau juokiasi ir keikiasi, rašo „Lietuvos rytas“.

Kas uždraus keiktis ir iš Rusijos parlamento tribūnos necenzūriniais žodžiais besisvaidančiam skandalingajam išsišokėliui V.Žirinovskiui – neaišku.<br>„RIA novosti“ nuotr.
Kas uždraus keiktis ir iš Rusijos parlamento tribūnos necenzūriniais žodžiais besisvaidančiam skandalingajam išsišokėliui V.Žirinovskiui – neaišku.<br>„RIA novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, „Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje

Jul 3, 2014, 7:44 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:04 AM

Po Rusiją klajoja šmaikštus posakis: rusų tauta keiksmažodžiais nesisvaido, jais kalba. Vyrauja nuomonė, kad labiausiai vartojami necenzūriniai žodžiai ir posakiai į rusų kalbą prasiskverbė kartu su mongolų-totorių jungu.

Bet jie per daugelį amžių tvirtai įsišaknijo ir beveik visos tautos, iš pradžių gyvenusios Rusijos imperijoje, o vėliau ir Sovietų Sąjungoje, buityje kalbėjo gimtąja kalba, o keikėsi dažniausiai rusiškai.

Bet dabar parlamentas priėmė, o prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė naują įstatymą. Juo remiantis keiksmažodžiai negali būti vartojami žiniasklaidoje, vaidybiniuose filmuose, teatre ir per masinius viešuosius renginius. Bet ar tai įmanoma?

Nuo liepos 1-osios įstatymas įsigaliojo, o tai reiškia, kad už pažeidimus galima bausti. Ir čia, kaip teigia įstatymo kritikai, paslėpta tikroji priežastis. Mat nuo šiol visi nauji meno kūriniai turės atsidurti po didinamuoju cenzūros stiklu ir būti be keiksmažodžių.

Filmai, kuriuose bus draudžiamosios leksikos, negalės gauti leidimo juos demonstruoti – tai reiškia, kad jų nebus galima rodyti kino teatruose.

Keiksmažodžiai jau sukurtuose filmuose bus visiškai ištrinti arba porai sekundžių tiesiog nuslopintas garsas, nors iš aktoriaus artikuliacijos vis tiek bus aišku, kokį žodį jis ką tik pasakė.

Filmus, kuriuose yra keiksmažodžių, bus galima įsigyti kompaktinių diskų pavidalu, bet jie turės būti supakuoti ir pažymėti specialia žyma – „necenzūriniai keiksmažodžiai“.

Tas pat veikiausiai galios ir knygoms, kuriose rusų rašytojai ir ateityje sau leis pavartoti necenzūrinį žodelį. Bet tokį literatūros kūrinį deklamuojant scenoje, keiksmažodį reikės praleisti. Už pažeidimą teks sumokėti baudą.

Koncerto Lužnikuose, per kurį liesis keiksmažodžiai, organizatoriai ir gatvės dainininkai, atliekantys humoristines rusų liaudies dainas (vadinamąsias čiastuškas) su riebiais žodelyčiais, už savavaliavimą turės pakloti skirtingą pinigų sumą.

Pavieniai piliečiai gali būti nubausti 2–2,5 tūkst. rublių (150–180 litų) baudomis, pareigūnai – 4–5 tūkst. rublių (300–370 litų), o organizacijos ir juridiniai asmenys bus baudžiami rimčiau – teks pakloti 40–50 tūkst. rublių (3–3,7 tūkst. litų).

Naująją tvarką pakomentavęs garsus aktorius ir režisierius Olegas Tabakovas vos susilaikė nuo keiksmažodžių.

„Šis įstatymas – tipiškas tuščiažodžiavimas. Mūsų menas iš tikrųjų turi tiek mažai nenorminės leksikos, kad dėl jos išrasti net įstatymą – keista“, – stebėjosi menininkas.

Ne mažiau garsus Rusijos kinematografininkų sąjungos vadovas, režisierius Nikita Michalkovas pareiškė, kad keiksmažodžiai – vienas didžiausių rusų tautos išradimų.

Todėl įstatymą reikia persvarstyti ar bent jau pataisyti taip, kad sprendimas dėl draudimo būtų pareiškiamas individualiai.

Pavyzdžiui, N.Michalkovo nuomone, sunku įsivaizduoti filmą apie karą be keiksmažodžių. Tuo metu rusai, gatvėse atsakydami į žurnalistų klausimus, kokia jų nuomonė apie naująjį įstatymą, tik keikiasi. Kol kas garsiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.