Ispanijos prokurorai toliau spaudžia karaliaus svainį

Vienas pagrindinių įtariamųjų

I.Urdangarinas klimpsta vis giliau.<br>AOP nuotr.
I.Urdangarinas klimpsta vis giliau.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 3, 2014, 6:45 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:25 AM

Buhalteris Marco-Antonio Tejeiro, kuris kartu su I.Urdangarinu yra įtariamasis šioje byloje, pateikė pirmus tiesioginius parodymus prieš 46-erių metų olimpinį rankinio žaidėją ir Filipe sesers princesės Cristinos (Kristinos) vyrą.

Šis skandalas apkartino buvusio karaliaus Juano Carloso valdymą ir praėjusį mėnesį jis užleido savo sostą sūnui.

Birželio 19 dieną jį perėmęs 46-erių Filipe viešai pažadėjo kovoti už „sąžiningą ir skaidrią“ monarchiją.

Dabar jam tenka tvarkytis su skandalo pasekmėmis, viena kurių – jo 49-erių metų seseriai gresianti precedento neturinti baudžiamoji byla dėl įtariamo mokesčių vengimo ir pinigų plovimo.

I.Urdangarinas ir jo buvęs verslo partneris Diego Torresas yra įtariami išpumpavę šešis milijonus eurų, kuriuos regioninės vyriausybės už sporto ir turizmo renginių organizavimą mokėjo Maljorkos Palmoje įsikūrusiai ir jo nuo 2004-ųjų iki 2006-ųjų vadovautai labdaringai organizacijai „Noos Institute“.

Savo parodymuose buvęs „Noos“ buhalteris M.A.Tejeiro patvirtino, kad I.Urdangarinas ir D.Torresas išrašinėjo suklastotas sąskaitas ir samdydavo neegzistuojančius darbuotojus, taip paremdamas valstybės jiems iškeltus kaltinimus.

„Pelnas, sukauptas „Noos“ institute, nebuvo naudojamas asociacijos poreikiams, tačiau būdavo pervedamas į privačias ponų D.Torreso ir I.Urdangarino bendroves“, – nurodoma parodymuose.

M.A. Tejeiro taip pat papasakojo apie tikėtinai suklastotas sąskaitas, kaip pavyzdį pateikdamas tą, kurią „Noos Institute“ pateikė regioninei vyriausybei už viršūnių susitikimo Valensijoje ir forumo Balearų salose organizavimą.

„Sąskaitos faktūros neatitiko faktiškai suteiktų paslaugų, tačiau tai buvo būdas ponams D.Torresui ir I.Urdangarinui pasidalinti „Noos“ grupės pelną per savo atitinkamas firmas“, – liudijo buhalteris.

Tačiau šie parodymai nesieja bylos su princese Cristina. Juose pabrėžiama, kad D.Torresas ir I.Urdangarinas „vadovavo grupei kaip jos bosai, visiškai ją kontroliavo ir turėjo galią priimti sprendimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.