Prezidentui N. Sarkozy teks kalėjimo gultas?

Prancūzija šokiruota. Buvęs šalies vadovas Nicolas Sarkozy tapo pirmu aukšto rango politiku, kuris buvo sulaikytas norint apklausti dėl jo vaidmens korupcijos skandale. Policija apklausė ir nebeišleido, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis BBC, „Financial Times“ informacija.

Kalėjime kaip prezidentas lankęsis N.Sarkozy už grotų gali patekti ir pats.<br>AFP nuotr.
Kalėjime kaip prezidentas lankęsis N.Sarkozy už grotų gali patekti ir pats.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2014, 7:47 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:04 AM

59 metų N.Sarkozy kaltinamas neteisėtais finansiniais sandėriais 2007-ųjų ir 2012-ųjų rinkimų kampanijos metu.

Kol kas rimtos atsakomybės išvengusiam Prancūzijos politikui bandymas paveikti bylos eigą gali sutrukdyti su trenksmu grįžti į politinę areną artėjančiuose rinkimuose.

Kaltinimus neigia

Nicolas Sarkozy, kuris buvo apkaltintas korupcija, trečiadienį smogė atgal, neigė, kad pažeidė įstatymą ir užsiminė, kad jo politiniai priešai kišasi į Prancūzijos teisingumo sistemos darbą. 

„Niekada neįvykdžiau jokio veiksmo, priešingo Respublikos vertybėms ar įstatymo valdžiai“, – sakė N.Sarkozy, kuriam buvo pateikti trys su korupcija susiję kaltinimai, galintys sužlugdyti jo viltis grįžti į politiką. 

„Aš niekada neišdaviau (Prancūzijos žmonių) pasitikėjimo“, – sakė jis interviu televizijai, kuris buvo pirmas jo svarbus pasirodymas nuo pralaimėjimo 2012 metų prezidento rinkimuose dabartiniam šalies vadovui Francois Hollande'ui

Kūrė informatorių tinklą

Politikas pats atvyko į Nantero policijos nuovadą šalia Paryžiaus, kurioje jis buvo areštuotas dėl bandymų prekiauti politine įtaka. N.Sarkozy teko atstovauti sau pačiam, mat jo advokatas Thierry Herzogas buvo suimtas dar pirmadienį.

Buvęs prezidentas ir jo advokatas įtariami bandymu sukurti informatorių tinklą Prancūzijos aukščiausiajame teisme ir policijoje. Manoma, kad N.Sarkozy siūlė prestižinį darbą Monake vienam iš teismo pareigūnų, kuris parūpintų informacijos apie jo bylos eigą.

Šie faktai iškilo tiriant kaltinimus, kad N.Sarkozy priėmė 50 milijonų eurų paramą iš buvusio Libijos lyderio Muammaro Gaddafi. Laikraštis „Mediapart“ paviešino kovo mėnesį įrašytus pokalbius, kuriuose buvęs Prancūzijos prezidentas išsiduoda žinąs savo bylos eigą.

Prisidengė išgalvotu vardu

Paulio Bismutho vardu pokalbiuose prisistatantis N.Sarkozy aptarinėja būsimą nuosprendį, o viename įrašų yra girdimas ir politiko advokatas Th.Herzogas, kalbantis apie būtinybę paskambinti savo korespondentui.

Paviešinus įrašą N.Sarkozy paskelbė esąs niekuo dėtas ir policijos klausymosi operaciją palygino su „Stasi“ specialiųjų tarnybų veikla Rytų Vokietijoje, o jo atstovaujamos centro dešiniųjų Sąjungos už liaudies judėjimą nariai suskubo rengti palaikymo akcijų.

Partijos nariai išplatino pranešimą, kuriame N.Sarkozy areštą pavadino raganų medžiokle, o jam metamus kaltinimus dėl nelegalaus paramos priėmimo rinkimų kampanijos metu – jau paneigtais teisme.

Vis dėlto partijos lyderiai neskuba ginti buvusio prezidento ir kaltina jį dėl neatsakingo finansų tvarkymo, dėl kurio partija gavo milžinišką baudą už per dideles lėšas, skirtas 2012-ųjų rinkimų kampanijai.

Į kalėjimą – dešimtmečiui?

Pagal Prancūzijos įstatymus, buvusiam prezidentui nebegalioja teisinis imunitetas ir jis gali būti sulaikytas 48 valandoms, po kurių atgauna laisvę arba jam pateikiami kaltinimai.

N.Sarkozy gali pakliūti už grotų 10 metų – jam taip pat grės milijono eurų bauda.

Nepaisydamas kai kurių partijos kolegų nepasitenkinimo, N.Sarkozy planavo jau šią vasarą atsikovoti partijos lyderio postą. Planuojama, kad pakeitusi pavadinimą partija, kurios buvęs vadovas Jeanas François Cope atsistatydino dėl N.Sarkozy rinkimų kampanijos sukeltų padarinių, susigrąžins pasitikėjimą.

Tiesa, N.Sarkozy reputacija pastaruoju metu spindi tik skandalų fone. Kasdienė politinės satyros laida „Les Guignols de L’info“ netgi pasigamino lėlę, kurią vadina Pauliu Bismuthu.

Atrodo, kad galimybių tiek šiai laidai, tiek visuomenei pasijuokti iš buvusio Prancūzijos prezidento dar bus.

Spalvinga N.Sarkozy karjera

1955-aisiais vengro imigranto ir Graikijos žydės šeimoje gimęs N.Sarkozy sparčiai kopė karjeros laiptais ir jau būdamas 28 metų tapo prabangaus Paryžiaus priemiesčio Neji prie Senos meru.

Išgarsėjo 1993-iaisiais, kai sėkmingai vedė derybas su vaikų darželio grupę įkaitais paėmusiu nusikaltėliu. Tais pačiais metais partija jį paskyrė valstybės finansų ministru.

2007 metais laimėjo antrąjį prezidento rinkimų turą surinkęs 53 proc. balsų ir aplenkęs socialistų kandidatę Segolene Royal.

Jau būdamas prezidentu antrą kartą vedė. Jo žmona – žymi Prancūzijos dainininkė, buvusi manekenė Carla Bruni. 2011-aisiais pora susilaukė dukters, kurią pavadino Giulia. Jis – pirmasis šalies prezidentas, kadencijos metu tapęs tėvu.

2012-ųjų liepos 3 d. Prancūzijos policija pradėjo tyrimą dėl nelegalaus N.Sarkozy rinkimų kampanijos finansavimo. Atliktos kratos jo namuose ir partijos būstinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.