Egipte suimto „al Jazeera“ žurnalisto tėvai aplankė jį kalėjime

Latvijos ir Australijos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 4, 2014, 11:21 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:05 AM

Į Kairą nuvykę Juris Greste ir jo žmona Lois dalyvavo emocingame susitikime su 48 metų sūnumi, kuris birželio pabaigoje buvo nuteistas kalėti septynerius metus už pagalbą uždraustai Musulmonų brolijai ir „klaidinančių naujienų skleidimą“.

„Tai buvo siaubinga patirtis, – Juris Greste sakė transliuotojui „Australian Broadcasting Corporation“ apie trečiadienį įvykusį 45 min. trukmės pasimatymą. – Jeigu tarp mūsų būtų stovėjęs kibirėlis, kai glėbesčiavomės ... jis tikriausiai būtų persipildęs ašarų.“

P.Greste kolega, Egipto ir Kanados pilietybę turintis Mohamedas Fahmy irgi buvo pasiųstas už grotų septyneriems metams, o jų prodiuseris Baheras Mohamedas buvo nuteistas kalėti 10 metų pagal sprendimą, išprovokavusį pasipiktinimą pasaulyje ir nuogąstavimus dėl žiniasklaidos laisvės Egipte.

Lois Greste sakė, kad jos sūnus, kuris buvo „labai nusiminęs“, buvo perkeltas į kitą kalėjimą, kuriame laikomas į „bendrabučio panašiomis sąlygomis“ kartu su maždaug devyniais kitais kaliniais.

„Manau, tai buvo viena sunkiausių dienų mano gyvenime, – ji pasakojo apie tą vizitą. – Apkabinome jį, kai jį pamatėme, taip pat prieš išeidami.“

P.Greste ir jo tėvai aptarė turimas teisines galimybes, tačiau Juris Greste pripažino, kad jie ruošiasi „šaltai, sunkiai, tikroviškai galimybei“, kad jų sūnui gali tekti atlikti visą bausmę.

„Vienas mano šeimos narys praleido septynerius metus sovietų Gulage ir sugrįžo. Kai susitikome su jais Rygoje, mane pribloškė, kokie jie tebebuvo blaivaus proto ir kupini gyvybės“, – sakė Juris Greste.

„Taigi tokie dalykai įmanomi, tačiau vis tiek pati mintis apie tai, kas laukia priešakyje, yra labai rimta ir beveik slegianti“, – pridūrė jis.

Australija ir Jungtinės Valstijos vadovauja raginimams, kad Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi suteiktų malonę žurnalistams, nors naujasis lyderis sakė, kad valdžia nesikiš į teismų sprendimus.

Nutartis „al Jazeera“ reporterių byloje tapo naujausiu incidentu, pakursčiusiu žmogaus teisių organizacijų susirūpinimą nuo 2011 metų, kai buvo nuverstas ilgametis autokratinis lyderis Hosni Mubarakas.

Po to, kai armija praeitų metų liepą nuvertė islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi, politiniai neramumai Egipte pasiekė precedento neturintį lygį: žuvo daugiau nei 1 400 žmonių, o dar bent 15 tūkst. buvo įkalinti per vyriausybės vykdomą susidorojimą su nuversto lyderio šalininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.