Meksikos policija surado pagrobtas radioaktyvias medžiagas

Meksikos pareigūnai surado

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 5, 2014, 10:40 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:29 AM

Nusikaltėliai pagrobtą transporto priemonę su visu kroviniu paliko už keliolikos kilometrų nuo nusikaltimo vietos, pareigūnai ją aptiko sostinės Meksiko Tlalnepantalos priemiestyje. Teritoriją aplink nedidelį radioaktyvų konteinerį netrukus apsupo kariškiai, o skiriamaisiais ženklais pažymėtą radinį išsigabeno Meksikos branduolinio saugumo komisijos ekspertai.

Meksikos vidaus reikalų ministerijos pranešime rašoma, kad pramoninėje radiografijoje naudojamas iridis-192 buvo saugiai uždarytas konteineryje ir žala sveikatai galėjo būti padaryta tik jį pažeidus. Tai ne pirmas kartas, kai Meksikoje pagrobiamos radioaktyvios medžiagos - gruodį nusikaltėliai buvo nukniaukę konteinerį su kobalto-60 izotopais, naudojamais medicinoje. Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertai teigė, kad tuomet dingusio kiekio būtų pakakę pagaminti „nešvariai“ branduolinei bombai.

Branduolinės saugos ekspertas Markas Hibbsas patikino, jog ketvirtadienį pagrobtą iridį-192 kaip radiologinį ginklą būtų galima panaudoti tik „teoriškai“, nes dėl pernelyg trumpo izotopo pusamžio, medžiaga greitai taptų ne tokia radioaktyvi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.