Džihadistų „kalifas“ per pirmą pasirodymą reikalavo paklusnumo

Irakas - vis dar ne vyriausybės

Kalifu pasiskelbęs Abu Bakras al Baghdadi surengė precedento neturintį pasirodymą Irako Mosulo mieste.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalifu pasiskelbęs Abu Bakras al Baghdadi surengė precedento neturintį pasirodymą Irako Mosulo mieste.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 6, 2014, 12:42 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:59 AM

Toks pasirodymas yra reikšminga permaina šiam viešumos vengiančiam džihadistui, kurio grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) vadovavo žaibiškam puolimui, kai buvo užimtos didelės teritorijos penkiose provincijose į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado.

Šeštadienį paskelbtame vaizdo įraše matyti kūningas vyras ilgu juodu drabužiu, su turbanu, su ilga, žilstančia barzda, sakantis kalbą tikintiesiems per savaitines maldas Al Nuro mečetėje Mosulo centre.

„Aš esu valis (lyderis), kuris jums vadovauju, nors ir nesu geriausias iš jūsų. Tad jei matote, kad esu teisus, padėkit man“, – sako tas vyras, kaip manoma, A.B.al Baghdadi.

„Jei matote, kad aš neteisus, patarkite man ir nukreipkite mane teisingu keliu, ir pakluskite man, kol aš paklūstu Dievui“, – sakė jis.

Įrašo metu sakomame tekste nurodoma, kad tas vyras yra „kalifas Ibrahimas“. Taip A.B.al Baghdadi pasivadino, kai jo grupuotė birželio 29 dieną paskelbė „kalifatą“ – visų musulmonų valstybę, kuri praėjusį kartą gyvavo Osmanų laikais ir kurioje politinis ir religinis lyderis yra tas pats žmogus.

Minimas vaizdo įrašas yra apskritai pirmas oficialus A.B.al Baghdadi pasirodymas, sakė islamistų judėjimų ekspertas Aymennas al Tamimi, nors šis džihadistų lyderis kitu vardu galėjo pasirodyti viename 2008 metų vaizdo įraše.

Irakas - vis dar ne vyriausybės

Irako premjero Nuri al Maliki koalicija turėtų atšaukti savo paramą jo siekiui užsitikrinti trečią kadenciją ir išrinkti kitą kandidatą, sakė musulmonų šiitų dvasininkas Moqtada al Sadras, parlamentui atsidūrus aklavietėje dėl naujos vyriausybės suformavimo. 

N.al Maliki patiria vis didesnį spaudimą nuo to laiko, kai ekstremistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai praėjusį mėnesį užėmė dideles Irako teritorijos dalis šalies šiaurėje bei vakaruose ir paskelbė viduramžių stiliaus kalifatą žemėse, kurias su kitomis ginkluotomis grupuotėmis užėmė Irake ir Sirijoje. 

Pareiškime, kuris vėlai šeštadienį buvo paskelbtas jo interneto svetainėje, M.al Sadras sako, kad N.al Maliki „įsitraukė ir įtraukė mus į ilgus ginčus dėl saugumo ir dideles politines krizes“. Įtakingas dvasininkas užsiminė, kad sutrukdymas N.al Maliki dirbti trečią kadenciją būtų „laukiamas žingsnis“. 

„Būtina pademonstruoti nacionalinę ir tėvišką dvasią siekiant aukštesnio, didesnio tikslo iš asmenų ir blokų, ir tai sakydamas aš turiu omenyje kandidatų keitimą“, – sakė M.al Sadras, kuris politikę įtaką įgijo per JAV okupaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.