Rusijoje mirė žymi žmogaus teisių gynėja V. Novodvorskaja

Maskvoje būdama 64 metų mirė žinoma žmogaus teisių gynėja, liberalų partijos „Demokratinė sąjunga” įkūrėja, opozicijos veikėja Valerija Novodvorskaja. Apie tai praneša „Interfax”.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-12 19:18, atnaujinta 2018-02-12 00:48

„Šeštadienį Novodvorskaja buvo paguldyta į ligoninę, tačiau jos išgelbėti nepavyko”, - sakoma pranešime.

V.Novodvorskaja yra gavusi apdovanojimą iš Lietuvos už ginamas žmogaus teises.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino Riterio kryžiaus apdovanojimai žurnalistei Valerijai Novodvorskajai ir Maskvos Helsinkio grupės pirmininkei Liudmilai Aleksejevai buvo skirti Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus dekretu.

Valerija Novodvorskaja, atsiimdama jai skirtą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino Riterio kryžių pažymėjo, kad apdovanojimai turi vertę tik tuomet, kai juos skiria sąžiningi ir padorūs žmonės, „švarios valstybės“. Lietuvos – teisingos ir švarios valstybės apdovanojimas ir aštuonioliktus metus skaičiuojanti Lietuvos Nepriklausomybė jai, asmeniškai yra didžiausia dovana už visą jos gyvenimo veiklą, nes būtent šiandieninė Lietuva – demokratiška, su vis stiprėjančia pilietine visuomene ir laisva ir yra ta valstybė, dėl kurios ji kovojo sovietinės santvarkos metais.

Kartu V.Novodvorskaja apgailestavo, kad šiandieninėje Rusijoje nepavyko to pasiekti. Atsiimti apdovanojimo V. Novodvorskaja atvyko segėdama Sąjūdžio metais įsigytu ženkleliu su Lietuvos trispalve.

Valerija Novodvorskaja gimė 1950 metais. Baigė Maskvos užsienio kalbų institutą. Dar studijų metais subūrė antikomunistinę studentų kuopelę už ką pateko į KGB akiratį. Daug metų V.Novodvorskaja dirbo medicininės literatūros vertėja Maskvos medicinos institute.

V.Novodvorskaja itin aktyviai pasisakė prieš sovietinės armijos kariuomenės įvedimą į Čekoslovakiją, aktyviai dalyvavo leidžiant ir platinant pogrindinę literatūrą. Už aktyvią antitarybinę veiklą buvo teisiama net tris kartus ir priverstinai gydoma.

Žlugus Tarybų Sąjungai V.Novodvorskaja ir toliau nuosekliai laikosi demokratijos ir liberalizmo nuostatų, daug rašė ir aktyviai dalyvavo pilietinės visuomenės kūrime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.