Po nesutarimų nuspręsta - Anglikonų bažnyčioje bus ir vyskupių

Anglikonų bažnyčia pagaliau įveikė nesutarimus dėl moterų vaidmens ir balsavo už tai, kad pirmą kartą per beveik 500 metų jos istoriją būtų leista moteris šventinti į vyskupes, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Washington Post“ ir AP informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2014, 7:59 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:08 PM

Visuotinio sinodo „taip“ reiškia, kad pirmosios moterys į vyskupes galėtų būti įšventintos dar iki šių metų pabaigos.

Nors moterų vyskupių idėja 2012 metais buvo atmesta, šį kartą jai pritarta – po atidaus susitaikymo proceso, kuriame dalyvavo veikėjai, anksčiau siekę taikos Šiaurės Airijoje.

2012 metais pasiūlymai buvo atmesti vos šešių balsų, kuriuos atidavė Bažnyčios atstovai pasauliečiai ir kurie šokiravo daugelį, persvara.

Tuometis Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas po balsavimo sakė, jog dėl pareikšto nepritarimo Bažnyčia „prarado nemažai pasitikėjimo“ visuomenėje, o ministras pirmininkas Davidas Cameronas pripažino, kad „labai liūdi“.

Šįkart už leidimą moterims tapti vyskupėmis pasisakė 351 Visuotinio sinodo narys, o tokiam žingsniui prieštaravo vos 72. D.Cameronas balsavimą iškart pavadino „puikia diena Bažnyčiai ir lygybei“ – premjeras anksčiau viešai kaltino Anglikonų bažnyčią atsiliekant nuo gyvenimo.

Tiesa, oponentai, dabar turėsiantys nuryti karčią piliulę, tvirtina, kad leidimas šventinti moteris į vyskupes prieštarauja Biblijai.

Jie taip pat aiškina, kad Anglikonų bažnyčia neturėtų vadovautis pasaulietinėmis vertybėmis.

Dabartinis Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby pažymėjo, kad pokyčiai žymi prieš daugiau nei 20 metų prasidėjusio proceso pabaigą – pirmosios moterys vikarės buvo įšventintos 1994 metais.

„Kad ir koks patenkintas būčiau dėl tokių balsavimo rezultatų, turiu atsižvelgti ir į tuos, kuriems pokyčius bus sunku ir skaudu priimti“, – dar pridūrė J.Welby, kuris teigė, kad būtų patenkintas, jei jį poste pakeistų ne įpėdinis, o įpėdinė.

Anglikonų bažnyčia yra pagrindinė pasaulinės anglikonų bendruomenės, kuri vienija maždaug 80 mln. žmonių daugiau kaip 165 šalyse, bažnyčia.

JAV ir Australijoje jau yra moterų anglikonių, įšventintų į vyskupes. Bet daugelis pasaulio anglikonų gyvena konservatyvioje Afrikoje – čia daugelis fanatiškai prieštarauja modernių vertybių įsileidimui į Bažnyčią.

Tikriausiai siekiant kiek nuraminti nepatenkintuosius parapijoms, kurioms neįtiks moterys vyskupės, bus leidžiama paprašyti vyro. Tiesa, prašymas nebūtinai bus patenkintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.