Tūkstančiai žmonių gedėjo disidentės V. Novodvorskajos

Tūkstančiai rusų trečiadienį

Pasaulis gedi garsios disidentės.<br>AP nuotr.
Pasaulis gedi garsios disidentės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2014, 8:35 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:31 PM

Ir paprasti, ir garsūs rusai, kurių daugelis nešė gėles, atvyko į Maskvos centrą atsisveikinti su šia sovietinių laikų disidente, kuri mirė šeštadienį, būdama 64 metų.

Ji seniai sirgo lėtinėmis ligomis, bet jos mirtis vis tiek sukrėtė žmones.

Sacharovo centro – žmogaus teisių muziejaus, kuris padėjo organizuoti pašarvojimą, – atstovas sakė, kad buvo atėję 10-15 tūkst. žmonių, tarp jų – daug kolegų iš žiniasklaidos.

Opozicijos žurnalas „The New Times“, kuriame V.Novodvorskaja pastaruoju metu buvo skiltininkė, pranešė, jog šalininkai tuo metu, kai karstas buvo keliamas į katafalką, skandavo „Didvyriai nemiršta“ ir „Rusija bus laisva“.

Dalyvavo daug garsių opozicijos veikėjų, tarp jų – pankgrupės „Pussy Riot“ narė Nadežda Tolokonikova ir aktyvistas Ilja Jašinas.

V.Novodvorskaja, kuri kėlė galvos skausmą ir Sovietų Sąjungos, ir dabartinės Rusijos valdžiai, ragino smurtinėmis priemonėmis nuversti komunistų režimą, buvo kalinama ir ne kartą siunčiama į psichiatrijos ligonines.

Drauge su kitais sovietų disidentais ir aktyvistais ji padėjo įkurti liberalią partiją „Demokratinis Rusijos pasirinkimas“. Kritikuodavo valdančiuosius. Vėlesniais metais ji tapo viena aktyviausių V.Putino kritikų.

„Esu ištekėjusi už Putino, – 2009 metais rašė V.Novodvorskaja, kuri buvo netekėjusi. – Čečėnijos karas tapo mūsų pirmąja naktimi. Štai taip nuo tada ir gyvename: aš jo negaliu pakęsti, o jis – manęs“.

„Žinau, kad jis mane pergyvens. Jis jaunas, sportiškas, o aš – sena, ligota. Ir baisu darosi: vaikelis mūsų vargšelis, kurį auklė dar gimdymo namuose galva žemyn išmetė, su cerebriniu paralyžiumi ir protinio vystymosi atsilikimu, vardu Rusija, jam atiteks ir nebus kam našlaitėlio nė pagailėti“, – rašė tada ji.

2008 metais prezidento Valdo Adamkaus dekretu ji buvo apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino Riterio kryžiumi, kurį Maskvoje jai įteikė tuometinis Lietuvos ambasadorius Rusijoje Rimantas Šidlauskas.

„Ekho Moskvy“ pažymi, kad lietuviai šį trečiadienį buvo vieninteliai oficialūs atstovai per V.Novodvorskajos laidotuvių ceremoniją.

Užuojautos telegramas atsiuntė buvę Rusijos prezidentai Michailas Gorbačiovas ir Dmitrijus Medvedevas, dabartinis prezidentas 61-erių Vladimiras Putinas, bet valdžios struktūrų atstovų nebuvo. Už tai daug buvo jos kolegų iš žiniasklaidos, pastebi „Ekho Moskvy“.

V.Novodvorskaja, 2008-aisiais Lietuvos ambasadoje Maskvoje atsiimdama Riterio kryžių pažymėjo, kad apdovanojimai turi vertę tik tuomet, kai juos skiria sąžiningi ir padorūs žmonės bei „švarios valstybės“.

V.Novodvorskaja tada sakė, kad Lietuvos – teisingos ir švarios valstybės apdovanojimas ir aštuonioliktus metus (2008 metais) skaičiuojanti nepriklausomybė jai yra didžiausia dovana už jos veiklą, nes būtent šiandieninė Lietuva – demokratiška, su stiprėjančia pilietine visuomene yra ta valstybė, dėl kurios ji kovojo sovietmečiu. Kartu ji apgailestavo, kad to nepavyko pasiekti šiandieninėje Rusijoje.

V.Novodvorskaja dar studijų metais Maskvoje aštuntajame dešimtmetyje subūrė antikomunistinę studentų kuopelę, už tai pateko į KGB akiratį. V.Novodvorskaja itin aktyviai pasisakė prieš sovietinės armijos kariuomenės įvedimą į Čekoslovakiją, aktyviai dalyvavo leidžiant ir platinant pogrindinę literatūrą. Už aktyvią antitarybinę veiklą buvo teisiama tris kartus ir priverstinai gydoma. Po Sovietų Sąjungos žlugimo V.Novodvorskaja ir toliau nuosekliai laikėsi demokratijos ir liberalizmo nuostatų.

V.Novodvorskajos šalininkai sako, kad jos sveikatą palaužė sovietinės psichiatrijos ligoninės.

Ji laisvai kalbėjo anglų ir prancūzų kalbomis, puikiai išmanė istoriją ir kultūrą, ir buvo itin poliarizuojanti figūra net tarp kolegų opozicijos aktyvistų.

Garsus teisių gynėjas Levas Ponomariovas gyrė jos „absoliutų nuoširdumą“ ir atsidavimą.

„Ji neturėjo šeimos, ji nesirūpino savo sveikata, bet džiaugėsi tarnaudama savo reikalui“, – sakė jis.

Vėliau trečiadienį V.Novodvorskajos palaikai turėjo būti kremuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.