Žiūrovai pasipiktino po aukų lagaminus besirausiančiu žurnalistu

Naujienų televizijos kanalas „Sky News“ buvo priverstas viešai atsiprašyti po to, kai vienas jų reporterių ekrane rausėsi po žuvusiųjų Malaizijos orlaivio keleivių bagažą. Tiesioginėje transliacijoje žurnalistas Colinas Brazieris prieš kamerą demonstravo iš lagamino ištrauktus mirusio žmogaus daiktus, pasakoja „Daily Mail“.

„Mes iš tiesų neturėtume to daryti“, - besirausdamas kalbėjo pats naujienų pranešėjas.
„Mes iš tiesų neturėtume to daryti“, - besirausdamas kalbėjo pats naujienų pranešėjas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2014, 3:49 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:12 PM

„Sky News“ reportažas iš lėktuvo katastrofos vietos ne juokais supykdė žiūrovus. Visi pasipiktino, kad po keleivių daiktus be jokių skrupulų ir pagarbos rausiasi ne tik prorusiški separatistai, bet  ir žurnalistai.

Reporteris C. Brazieris stovėjo tarp laukuose išmėtytų keleivių daiktų ir pasakojo apie kraupų įvykį. Tuomet pasilenkė ir iš atidaryto lagamino po vieną ėmė traukti ir demonstruoti keleivio daiktus, tokius kaip mergaitės kuprinėlė, raktų ryšulys ir dantų šepetėlis.

„Mes iš tiesų neturėtume to daryti“, – besirausdamas kalbėjo pats naujienų pranešėjas.

Pasipylė kritikos liepsnos

Po šio reportažo socialiniuose tinkluose netruko įsiplieksti kritikos ugnis. BBC radijo laidų vedėjas Shelagh Fogarty prašė „Sky News“ sustabdyti po daiktus besiknaisiojantį reporterį, nes daiktai yra šventi aukų artimiesiems.

O žiniasklaidos darbą nagrinėjantis profesorius Joe Watsonas pavadino C.Brazierio veiksmus „siaubinga akimirka žurnalistikai“.

„Sky News“ atstovas teigė, kad jiems dirbantis žurnalistas įvykio vietoje pasakojo apie siaubingą tragediją ir žiūrovams rodė vieno iš keleivių lagamino turinį. Vis dėlto jis pats suprato, kad elgiasi netinkamai ir iškart viešai atsiprašė. Tai padarė ir pats naujienų kanalas.

Vėliau netinkamai pasielgęs žurnalistas dar dalijosi įspūdžiais iš įvykio vietos: „ Aš vaikščiojau ir vis aptikdavau žmonių kūnų dalis, kurios buvo suniokotos neatpažįstamai. Vyrai, moterys ir vaikai buvo išties neatpažįstami, sunkiai atskiriami. Dažnai teko žiūrėti į apanglėjusias stuburo keteras – tai buvo viskas, kas iš žmonių liko.“

Separatistai vagia, ką gali

Keli liudininkai pasakojo matę ginkluotus prorusiškus separatistus, besirausiančius po katastrofos vietoje išbarstytus daiktus. Jie į kišenes krovėsi viską, kas atrodė vertinga, įskaitant elektroninius prietaisus.

Ukraina separatistus taip pat apkaltino kredito kortelių vagystėmis ir įspėjo žuvusiųjų šeimas, kad reikia kuo greičiau užblokuoti velionių artimųjų sąskaitas.

Ukrainos vyriausybės pareigūnas Antonas Geraščenka kalbėjo: „Aš gavau informacijos apie tai, kad mirties medžiotojai teroristai rinko ne tik negyvų keleivių pinigus ir papuošalus, bet ir kredito korteles. Mano kuklus prašymas aukų artimiesiems yra įšaldyti banko sąskaitas, kad santaupų nepasisavintų teroristai.“

Laukuose – aukų gyvenimų nuotrupos

Katastrofos vieta sekmadienį vis dar buvo atvira žmonėms. Žurnalistai bastėsi ir dairėsi po laukus, o vietiniai gyventojai ten vaikščiojo kaip turistai.

Kai kurie, pagerbdami žuvusiuosius, šalia visur išsimėčiusių sulūžusių lagaminų ir sudaužytų kompiuterių dėjo gėlių.

Daugybė į krūvas sudėtų daiktų buvo išplėšti ir vėl išmėtyti. Prie pagrindinio kelio gulėjo išmėtytos futbolo vadybininkų Kevino Keegano, Rono Atkinsono ir Briano Clough biografinės knygos, kurios turbūt priklausė dviem katastrofoje žuvusiems gerbėjams.

Kitur, žydinčių gėlių ir kukurūzų laukuose, tarp lėktuvo nuolaužų gulėjo ir širdį draskantys daiktai, bylojantys apie žuvusius vaikus.

Mažos mergaitės „Slaptas dienoraštis“ gulėjo šalia mažos saulėje žibančios apyrankės ir neatidaryto spalvotų guminukų pakelio.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.