Septyni skenduoliai sukėlė diskusiją dėl didvyriškumo sąvokos

Mirtimi pasibaigiantys nelaimingi atsitikimai beveik visada sukelia didelę kitų žmonių užuojautą ir apmaudą dėl liūdno žuvusiųjų likimo, ypač jei aukos yra jaunos arba ištisos šeimos. Kai kuriais atvejais nelaimingi atsitikimai visgi sukelia ne vien gailestį, bet ir abejones ar net ginčus dėl lengvabūdiško aukų poelgio, sukėlusio tragediją. Panašius dvilypius jausmus šiuo metu išgyvena Lenkijos žmonės, aptardami didžiausią šalies istorijoje srutų duobės valymo tragediją.

Srutų duobės valymas baigėsi tragedija, per kurią žuvo 7 žmonės.
Srutų duobės valymas baigėsi tragedija, per kurią žuvo 7 žmonės.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Varšuva

Jul 27, 2014, 3:35 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:01 PM

Netoli Žaganės miesto esančiame nedideliame Karčuvkos kaimelyje valydami srutų duobę nuodingomis metano dujomis apsinuodijo ir nuskendo 7 žmonės. Keturi iš jų buvo vienos šeimos nariai.

Tragediją galimai lėmė tai, kad turtingiausias apylinkių žmogus – didelio žemės ūkio šeimininkas Bogdanas W. srutų duobę nusprendė valyti ypač karštą dieną, nepagalvodamas, kad tada sparčiau skleisis nuodingos metano dujos.

Užstrigus srutovežio siurbliui, ūkininkas pats nusprendė išvalyti surinktuvo žarną ir, nuleidęs kopėčias į duobę, ėmė lipti žemyn. Įkvėpęs nuodingo metano dujų, 59 metų vyriškis beveik prarado sąmonę, tačiau prieš įkrisdamas į srutas dar spėjo sušukti pagalbos prašymą.

Bogdano W. šauksmą išgirdo ūkininkauti jam padedantys sūnūs – 33 metų Wieslawas ir 31 metų Grzegorzas – bei pastarojo žmona, 30-metė Urszula.

Visi jie taip skubėjo padėti šeimos galvai, kad be jokių apsaugos priemonių strimgalviais šoko į srutų duobę, patys dėl didelio metano tankumo netrukus prarasdami sąmonę.

Toks pat likimas ištiko ir ūkyje talkinusius 17, 18 ir 22 metų jaunuolius. Beje, du iš šių jaunuolių, kaip ir vienas Bogdano W. sūnų, buvo savanoriškos gelbėjimo ir priešgaisrinės tarnybos nariai, kurie tikrai nusimanė apie metano dujų keliamą pavojų.

Šioje ekstremalioje situacijoje blaivų protą vienintelė išlaikė ūkininko milijonieriaus žmona 45 metų Elžbieta. Moteris ne tik nešoko į srutas, bet ir neleido to daryti vienai iš marčių, įsakiusi pastarajai bėgti skambinti gelbėtojams.

Tokiu būdu uošvienė išgelbėjo marčios gyvybę ir nuo visiškų našlaičių likimo apsaugojo tris savo anūkus. Du mažamečiai kito sūnaus vaikai visgi prarado abu gimdytojus. Tėvo neteko ir du vieno samdinio vaikai.

Į srutas nešokusi bet prie duobės krašto gulėjusi ir bandžiusi kartimi gelbėti skęstančiuosius, Elžbieta visgi neišvengė apsinuodijimo. Dėl jos gyvybės dabar kovoja medikai.

Medicinos profesorius Adamas Pietrzakas pareiškė, kad žmogus, susidūręs su tokiu metano kiekiu, uždūsta per minutę ar pusantros, o gyvybės neapsaugo net paprasta dujokaukė.

Skubėjimą į pagalbą be specialių apsaugos priemonių profesorius palygino su mirties nuosprendžiui prilygstančiu neatsakingumu, ir paragino tautiečius vengti tokio lengvabūdiškumo.

Tuo tarpu bendrai ūkininko Bogdano W. šeimos narių laidototuvių procesijai vadovavęs kunigas mirusiuosius prilygino didvyriams, kurie žuvo iš meilės artimiesiems.

Medicinos profesoriaus ir kunigo išsakyti visiškai priešingi tragedijos vertinimai diskusijas dėl šios kraupios nelaimės pavertė ne tik aštriomis, bet ir nesibaigiančiomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.