Tarptautiniai ekspertai pradėjo darbą lainerio sudužimo vietoje

„Saugumo padėtis tebėra labai nestabili“, – žurnalistams Kijeve sakė olandų pareigūnas Pieteris Jaapas Aalbersbergas, vadovaujantis aukų palaikų pargabenimo misijai.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-08-01 09:59, atnaujinta 2018-02-11 14:41

„Nedelsiant pradedami surinkimo darbai“, – sakoma žinutėje, paskelbtoje ESBO paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“. 

Ketvirtadienį katastrofos vietą pirmąkart pasiekė daug mažesnė ekspertų grupė, kai Ukrainos pajėgos sustabdė puolimą prieš tą vietovę kontroliuojančius prorusiškus sukilėlius. 

„Po vakarykščio apsižvalgymo dabar galėjome pasiųsti į vietą savo ekspertus“, – sakė šiai misijai vadovaujantis Nyderlandų policijos pareigūnas Pieteris-Jaapas Aalbersbergas. 

„Jeigu jie per paieškas ras žmonių palaikų, jie bus nedelsiant paimti“, – pridūrė jis. 

Daugiau nei 200 karstų su žuvusiųjų palaikais jau anksčiau buvo išskraidinti į Nyderlandus, kurie per liepos 17-ąją įvykusią katastrofą neteko savo 193 piliečių. 

Tačiau dar daug palaikų nebuvo surinkti, vykstant susirėmimams aplink katastrofos vietą. 

Tyko pavojai

Tarptautiniai ekspertai penktadienį mėgins pradėti stringantį tyrimą oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofą, Ukrainos pajėgoms grasinant atnaujinti savo puolimą prieš prorusiškus sukilėlius po vienos dienos pertraukos kovose.

Tarptautinis tyrimas dėl MH17 lainerio sudužimo rytų Ukrainoje, ekspertams pirmąkart per beveik savaitę surizikavus pasiekti katastrofos vietą, aplink kurią vyko susirėmimai, kai Kijevas paskelbė pertrauką savo kariniame puolime.

Mažytė Olandijos ir Australijos ekspertų grupė, lydima tarptautinių stebėtojų, pateko į didelę teritoriją, kurioje yra pažirusios „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos, po kelias dienas trukusio laukimo, nes jie tos vietos negalėjo pasiekti dėl įnirtingų susirėmimų tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių.

Tarptautiniam tyrimui vadovaujanti Nyderlandų policija, nurodė, kad padėtis aplink katastrofos vietą tebėra pavojinga, nors maža ekspertų grupė sugebėjo ten patekti.

„Saugumo padėtis tebėra labai nestabili“, – žurnalistams Kijeve sakė olandų pareigūnas Pieteris Jaapas Aalbersbergas, vadovaujantis aukų palaikų pargabenimo misijai.

„Nesame visiškai įsitikinę, ar artimiausioje ateityje galėsime pasiekti sudužimo vietą su visa ekspertų komanda, tačiau turime daugiau vilčių negu vakar“, – pridūrė jis.

Apie išliekantį nesaugumą bylojo naujienų agentūros AFP reporterių komandos, važiavusios paskui ekspertų automobilių koloną, patirtas incidentas, kai už kelių kilometrų nuo katastrofos vietos žurnalistai išgirdo garsius sprogimus ir matė tirštus dūmus, kylančius virš kaimo, netoli kurio guli dalis lėktuvo nuolaužų.

Ukrainos kariškiai anksčiau paskelbė „ramybės dieną“ visame rytų regione, atsižvelgdami į Jungtinių Tautų (JT) vadovo Ban Ki-moono raginimą nutraukti kovas aplink katastrofos vietą, kurioje dalies iš 298 žuvusiųjų palaikai tebeguli po atviru dangumi vasaros kaitroje nuo tada, kai tas laineris sudužo, veikiausiai numuštas raketa virš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos.

Kijevas ne kartą kaltino prorusiškus sukilėlius blokuojant tyrimą ir perspėjo, kad kovotojai vis dar apšaudo vyriausybės pajėgų karių pozicijas rytiniame regione. Sukilėliai atsakė, kad Ukraina nesilaikė savo paskelbtų paliaubų.

Per vizitą Nyderlanduose Malaizijos premjeras Najibas Razakas paragino „nedelsiant nutraukti Ukrainos ir separatistų pajėgų ugnį katastrofos vietoje ir aplink ją“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį aplankė tragedijos vietą be saugumo incidentų ir patikino, kad ekspertai galės ten dirbti kiekvieną dieną nuo penktadienio, kalbėdamasis telefonu su Australijos ir Olandijos premjerais. Jis paragino sukilėlius laikytis nustatytos 20 kilometrų spindulio paliaubų zonos aplink teritoriją, kurioje pažirusios MH17 lainerio nuolaužos.

Vakarų šalys teigia, kad liepos 17 dieną sudužusį lėktuvą tikriausiai numušė sukilėliai. Tačiau Rusija ir kovotojai teigia, kad tas laineris galėjo būti numuštas Ukrainos naikintuvo.

Rusijos aviacijos institucijos pareiškė, kad jų ekspertų grupė atvyko į Kijevą ir tikisi pasiekti katastrofos vietą.

Prie katastrofos vietos - mirtinas susirėmimas

Susirėmimas, vykęs praeitą naktį netoli oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo sudužimo vietos rytų Ukrainoje, nusinešė 14 žmonių, įskaitant 10 vyriausybės pajėgų karių, gyvybes, penktadienį pranešė vienas kariškių atstovas. 

„Žinoma, kad žuvo iš viso 14 žmonių, tačiau keturių palaikai dar neatpažinti ir gali priklausyti Ukrainos kariams arba teroristams“, – sakė atstovas Oleksijus Dmytraškivskis. 

Pasak jo, „kol kas kalbame apie 10 žuvusių Ukrainos karių“ per susirėmimą Šachtarsko mieste, esančiame už maždaug 25 kilometrų nuo Malaizijos lainerio sudužimo vietos. 

Ukrainos kariškiai anksčiau nurodė, kad tie kariai pateko į prorusiškų sukilėlių pasalą. 

Šis kruvinas susirėmimas sutrikdė trumpai trukusią ramybę karo krečiamame regione, kuria pasinaudoję tarptautiniai ekspertai nuvyko prie Malaizijos lainerio nuolaužų, mėgindami pradėti stringantį tyrimą dėl numanomo išpuolio. 

Ukrainos kariškiai sakė atnaujinsiantys didelį puolimą prieš separatistų kovotojus po vieną dieną trukusio ugnies nutraukimo, tačiau tikino, kad kariai nevykdys operacijų netoli lainerio sudužimo vietos. 

Vyriausybės pajėgos penktadienį pranešė apie padarytą pažangą, kai buvo susigrąžintas Novyj Svito kaimas, esantis už maždaug 25 kilometrų į pietryčius nuo pagrindinės sukilėlių sostinės Donecko. 

Taip pat vykdomos operacijos, siekiant užtikrinti kontrolę prie sienos su Rusija, per kurią, kaip teigia Kijevas, sukilėliai gauna ginklų ir kitokių atsargų. 

Naktį žuvo 20 kariškių 

Iki 20 Ukrainos vyriausybės pajėgų karių žuvo naktį per prorusiškų separatistų ataką šalies rytuose, penktadienį pranešė televizija, tačiau šaltiniai kariuomenėje nurodė, kad aukų skaičius tikriausiai yra mažesnis. 

Pasak kariškių, vienas oro desantininkų dalinys buvo apšaudytas iš tankų ir minosvaidžių netoli Šachtarsko miesto rajone, kuriame liepos 17 dieną nukrito Malaizijos keleivinis lėktuvas. 

Kariškiai pridūrė, kad aukų skaičius šiuo metu tikrinamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.