Tibetiečių dvasinio hierarcho Šamarpos kremacija - be protestų

Jis mirė praeitą mėnesį Vokietijoje, būdamas 62 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 1, 2014, 1:30 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:31 PM

62 metų Kunzigas Rinpoche, tibetiečių budizmo atmainos, žinomos kaip karma kagju mokykla, 14-asis Šamarpa, dar žinomas kaip Raudonosios Karūnos lama, buvo vienas įtakingiausių veikėjų bendruomenėje, kuriose sekėjų esama Azijoje ir Europoje.

Karma kagjupa yra viena iš pagrindinių srovių kagjupos mokykloje, kuri savo ruožtu yra viena iš keturių pagrindinių Tibeto budizmo mokyklų.

Rinpoche palaikai buvo kremuoti per specialią ceremoniją Katmandu veikiančiame Šar Minubo institute - Šamarpos įkurtame vienuolyne.

Per kremavimo ceremoniją tremtyje gyvenantys tibetiečiai susilaikė nuo politinių protestų. Policija ją atidžiai stebėjo, bet nesikišo.

Rinpoche, kurio sekėjai gyvena Nepale, Indijoje, Butane ir Europoje, pastatė Šar Minubo vienuolyną ir kelerius metus jame skelbė savo mokymą. Šarmapos sekėjai sakė, kad jų dvasinis lyderis pageidavo, jog jo palaikai būtų ten sudeginti.

Jis mirė praeitą mėnesį Vokietijoje, būdamas 62 metų.

„Mūsų Rinpoche pageidavo būti atvežtas į Nepalą, ir mes visi džiaugiamės, kad jo noras išsipildė šiomis netikrumo dienomis“, - sakė vienuolis Jitas Lala Tamangas.

Pasak organizatorių, ceremonijoje dalyvavo apie 20 tūkst. žmonių, įskaitant tūkstančius atvykusių iš užsienio.

Kelias savaites po Rinpoche mirties Nepalas atsisakinėjo leisti atvežti į šalį jo palaikus, sakydamas, kad dvasinis lyderis buvo kaimyninės Himalajų valstybės Butano, o ne Nepalo pilietis. Manoma, kad svariu argumentu prieš tas laidotuves tikriausiai buvo tapusi prieš Kiniją, praeito amžiaus 6-ame dešimtmetyje aneksavusią Tibetą, nukreiptų politinių demonstracijų grėsmė.

Tačiau antradienį Nepalo vyriausybė pakeitė nuomonę, atsižvelgdama į Rinpoche nuopelnus budizmui šalyje.

Nepalas, kuriame gyvena apie 20 tūkst. tibetiečių, smarkiai spaudžiamas Pekino varžyti iš savo tėvynės pabėgusių išeivių veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.