JAV prezidentas pripažino: „Kankinome kai kuriuos kalinius“

JAV prezidentas Barackas Obama, penktadienį pripažino, kad JAV specialiosios tarnybos po 2001 m. rugsėjo 11 d. tragedijos taikė kankinimo priemones įtariamiesiems. Apie tai informuoja BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 2, 2014, 12:33 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:05 PM

„Mes kankinome kai kuriuos žmones, darėme dalykus, kurie prieštarauja mūsų vertybėms“, - sakė B. Obama. Pasak jo, specialiųjų tarnybų darbuotojai tada naudojo drastiškus metodus dėl „didelio visuomenės spaudimo“, taip norėdami apsaugoti vyriausybę nuo naujos teroristų atakos.

Tačiau prezidentas taip pat išreiškė „visišką pasitikėjimą JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovu Johnu Brennanu, kuris anksčiau pripažino, kad jo vadovaujama tarnyba turėjo nesankcionuotą prieigą prie JAV Kongreso Senato specialiosios komisijos, atsakingos už žvalgybinės veiklos tyrimą, kompiuterių.

Kaip rodo tyrimas, CŽV darbuotojai mušė įtariamuosius, žemino, vertė kentėti šaltį, neleido miegoti. Taip pat buvo naudojamas vadinamasis „skandinimo“ kankinimas - įtariamasis buvo pririšamas prie lentos ir jo galva buvo panardinama į vandenį ir tik paskutiniu momentu ištraukiama. Be to, senatoriai tvirtina, kad CŽV sąmoningai klaidino įstatymų leidėjus.

Anksčiau B. Obama skelbė, kad CŽV darbuotojai kalėjimuose, esančiuose už JAV ribų, naudojo kankinimus sulaikytiems „Al Qaeda“ nariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.