Rusijos valdžios namus nuo viešumo saugo policija ir chuliganai

Grupei jaunuolių išvyka į prabangią Akulinino gyvenvietę, kurioje vasarnamius turi dalis Rusijos valdžios elito, baigėsi skausmingai. Kai kurie iš jų buvo sulaikyti policijos, o grįžtančiųjų automobiliais laukė pasamdyti chuliganų būriai, užtvėrę kelius, pradūrę padangas ir daužę stiklus.

Opozicionierius Rusijoje policija smaugia baudomis, o chuliganai daužo kumščiais.<br>A.Navalno tinklaraščio nuotr.
Opozicionierius Rusijoje policija smaugia baudomis, o chuliganai daužo kumščiais.<br>A.Navalno tinklaraščio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2014, 4:12 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:27 PM

25 jaunuoliai, nusprendę praleisti vasaros dieną apžiūrint prabangiai gyvenančių valstybės pareigūnų namus, atvyko į Akulininą. „Dačingu“ vadinama pramoga, kai vaikštinėjama šalia turtuolių namų, dažnai sukelia gyventojų nepasitenkinimą, tačiau šį kartą viskas baigėsi smurto proveržiu.

Grupę jaunuolių, grįžtančių iš „dačingo“, traukinių stotyje pasitiko policijos pareigūnai, kurie sulaikė juos dėl nesankcionuoto protesto viešojoje vietoje, savo tinklaraštyje skelbia žymus Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas. Buvo paimti jų pirštų atspaudai ir surašyti kaltinamieji aktai.

Likusiems išvykos dalyviams baigėsi dar blogiau. Automobiliais Akulininą paliekančius aktyvistus pasitiko ir blokuodami kelią sustabdė chuliganai. Spėjama, kad jaunuolių pramogos suerzinti turtuoliai tiesiog pasamdė aplinkinių rajonų nusikaltėlius, kad jie pamokytų opozicijos jaunimą.

Sustabdę automobilius jie puolė spardyti ir daužyti stiklus, bandė perdurti padangas ir traukti iš automobilių persigandusius keleivius. Į pagalbos kvietimą vietos policijos pareigūnai nereagavo, leisdami turtuolių samdytiems chuliganams siautėti.

Prabangaus rajono, kuriame gyvena tokie turtuoliai kaip Rusijos geležinkelio vadovas ir bankininkas Vladimiras Jakuninas, gyventojai jau senokai pyko ant jaunuolių, atvykstančių apžiūrėti jų neaiškiais būdais susikrautų turtų.

Manoma, kad būtent dėl šių įtakingų asmenų skambučių policija ėmėsi bausti, tariamai protesto įstatymus pažeidžiančius jaunuolius. Akivaizdu, kad automobilius suniokoję ir aršiai iš „dačingo“ grįžtančius žmones atakavę chuliganai taip pat buvo pasamdyti.

Rusijoje šiuo metu ypač dažnai baudžiama už originalios formos protestus, dažnai pritaikant jiems išgalvotas, absurdiškas aplinkybes. Maskvoje atsisėsti ant suoliuko su geltonais marškinėliais ir mėlyna kepuraite gali būti pavojinga. Net jeigu nieko nedarai, tave gali išsivežti policija – vien už politiškai nekorektišką spalvų derinį. Nes geltonos ir mėlynos spalvų derinys yra ir Ukrainos vėliavoje.

Puškino aikštėje be jokių vėliavų ar transparantų žygiavę žmonės planavo pasivaikščioti Tverės prospektu iki Maniežo aikštės, tačiau nespėjo – juos čia pat, sėdinčius ant suoliukų, pradėjo semti policija vien dėl drabužių spalvos. Iš viso buvo sulaikyti šeši akcijos dalyviai, tarp jų – garsios aktyvistės Vera Lavrešina ir Irina Kalmykova.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.