Donecko separatistai užsienio studentą buvo pavertę vergu

Medicinos studentas iš Jungtinės Karalystės Mohammedas Yahia Abu El Gasimas dvi savaites Ukrainos prorusiškų separatistų buvo laikomas įkalintas kaip vergas. Studento tėvai ir draugai Londone ėjo iš proto. Separatistų lyderis Igoris Strelkovas, apkaltinęs Mohammedą šnipinėjimu, anksčiau buvo paskelbęs jį mirusiu, rašo „Daily Mail“.

I.Strelkovas tvirtino, kad Mohammedas negyvas.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
I.Strelkovas tvirtino, kad Mohammedas negyvas.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 6, 2014, 8:23 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:21 PM

21 metų Mohammedas gimęs Jungtinėje Karalystėje, jo tėvai kilę iš Sudano. Donecko universitete jis studijavo mediciną.

Tėvai pajuto nepaprastą palengvėjimą, kai antradienį anksti ryte Mohammedas jiems paskambino iš Donecko srities Amrosijevkos kaimo, tačiau rūpestis dėl jo likimo neišnyko. Neaišku, kur šiuo metu jis klaidžioja.

Manoma, kad šiuo metu Mohammedas yra Donecke, kurį yra apgulusi Ukrainos armija. Studento ieškoti į Donecką išvyko gelbėtojai, ketinantys padėti jam ištrūkti iš separatistų kontroliuojamos teritorijos.

„Jis įsivėlė į konfliktą, nes nekalbėjo rusiškai. Separatistų patrulis jį suėmė. Tada maištininkai parašė, kad jo kūnas guli tarp keleto „juodųjų samdinių“, kovojusių vyriausybės pusėje. Tinklaraštyje buvo parodytas jo pasas, parašyta, kad visi buvo su Ukrainos uniformomis.

Bet iš tiesų jis buvo gyvas ir buvo verčiamas kasti griovius. Panašu, kad jis buvo paleistas vakar ryte. Bet po praėjusios nakties apie jį nieko negirdėjome“, - pasakojo Mohammedo šeimos draugas.

„Negrų rasės samdiniai“

Liepos 28-osios įraše separatistų vadas I.Strelkovas minėjo „negrų rasės samdinius“, kurie neva buvo nužudyti po mūšio su Ukrainos pajėgomis.

Separatistai labai stengiasi įrodyti, kad Kijevui tarnauja JAV arba britų samdiniai. Tai buvo naujausia gudrybė, bandant įtikinti žiniasklaidą, kad tai tiesa.

I.Strelkovas pastaboje žurnalistams rašė: „Vietinio Milicijos padalinio vadas pasiruošęs parodyti jums, vaizdo įrašo nufilmavimo tikslais, nužudytų [samdinių] lavonus. Jie tebeguli nepaliesti mūšio lauke – būtent tam, kad juos būtų galima nufilmuoti. Kaip jūs tai padarysite, tai jūsų pačių rūpestis; bet, šiuo atveju, aš suteikiu jums informaciją“.

Tačiau jokių juodaodžių lavonų nuotraukų niekas taip ir nepamatė. Šaltiniai universitete tvirtina, kad antradienį studentas buvo gyvas, bet „pasimetė“ Donecke.

Anksčiau separatistų puslapyje buvo pranešta, kad jis ir kitas „sudanietis“, suimti Donecko regione, gali būti šnipai, ir kad jie buvo perduoti vietos saugumo pareigūnams.

Ieško universitetas

Universiteto atstovė, atsakinga už užsienio studentų gerovę, sakė: „Iki šio atvejo mes neturėjome problemų su mūsų studentais. Netgi tie, kurie turi tamsesnę odą, vaikščiojo Donecke be rūpesčių“.

Pasak atstovės, šitas studentas atsidūrė netinkamoje vietoje netinkamu laiku. „Kalbėjau su mergina, kuri tapo liudininke. Tai įvyko prie parduotuvės, vienam rusui nepatiko, kad mūsų studentas kalbėjo angliškai“, - sakė ji.

Rusas pasakė, kad tai – Rusijos era, ir kad leidžiama kalbėti tiktai rusiškai, o ne angliškai.

„Mūsų studentai paprastai yra labai ramūs ir nemėgsta konfliktų. Aš įsitikinusi, kad ne jis pirmas puolė, bet galiausiai įvyko nedidelės muštynės, ir kažkas pakvietė vadinamosios Donecko liaudies respublikos žmones jų išskirti“, - pasakoja universiteto atstovė.

Jie išsivežė studentą ir vėliau paskambinę į universitetą pasakė, kad jis suimamas dviem savaitėms už chuliganizmą.

„Aš žinau, kad jis tas dvi savaites praleido kažkur prie Donecko, dirbdamas kasimo darbus. Pirmadienį sulaukėm Donecko liaudies respublikos skambučio, kad jis paleidžiamas, - sakė pareigūnė. - Tai viskas, ką mes žinome, mūsų vaikinas klaidžioja kažkur gatvėse, jis neturi mobiliojo telefono, kad mums paskambintų. Mes apie jį pranešėme visiems, kurie gali padėti“.

Universiteto atstovė tvirtino pati beviltiškai bandanti grįžti į miestą, kad galėtų padėti ieškoti Mohammedo.

„Dabar nėra saugaus susisiekimo. Aš turiu rasti būdą, kaip ten nusigauti. Tikiuosi, kad mūsų vaikinui kas nors padės“, - sakė ji.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija apie šį atvejį nieko nežinojo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.