Atsinaujinusios kovos Ukrainoje stabdo katastrofos aukų paieškas

Donecke bombarduojami sukilėlių įtvirtinimai

Ukrainos rytiniame Donecko mieste ketvirtadienį buvo bombarduojama teritorija aplink vieną svarbią prorusiškų sukilėlių bazę.<br>AP nuotr.
Ukrainos rytiniame Donecko mieste ketvirtadienį buvo bombarduojama teritorija aplink vieną svarbią prorusiškų sukilėlių bazę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 7, 2014, 1:27 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:02 PM

Nyderlandai, kurie neteko 196 piliečių, skridusių liepos 17 dieną numuštu avialinijos bendrovės „Malaysia Airlines“ orlaiviu, pranešė trečiadienį, jog dėl besitęsiančių mūšių Ukrainos rytuose sustabdoma paieškų misija. 

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte sakė žurnalistams Hagoje, kad grėsmė 70 australų, olandų ir Malaizijos ekspertų komandai per didelė, kad būtų galima tęsti darbą teritorijoje. 

Pasak ukrainiečių gynybos atstovo, Ukrainos ginkluotosios pajėgos nevykdo jokių karinių veiksmų 20 kilometrų avarijos teritorijoje. 

Donecke bombarduojami sukilėlių įtvirtinimai

Ukrainos rytiniame Donecko mieste ketvirtadienį buvo bombarduojama teritorija aplink vieną svarbią prorusiškų sukilėlių bazę, pranešė miesto valdžia. Naujienų agentūra AP informuoja, kad bombardavimų metu žuvo trys žmonės. Dar 5 buvo sužeisti. Kol kas nėra patvirtinimo, kas vykdė oro atakas.

Minosvaidžių sviediniai krito aplink separatistų užimtą Ukrainos saugumo valdybos (SBU) regioninio padalinio būstinę, sakoma miesto tarybos pranešime, kuriame gyventojai prašomi „neiti į gatves ir susirasti prieglobstį saugioje vietoje“.

SBU pastate yra įsikūrę separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ lyderiai. 

Tikisi susigrąžinti kontrolę

Ukrainos kariškiai sakė besiruošiantys susigrąžinti kontrolę pagrindinėje sukilėlių tvirtovėje, kai vyriausybės pajėgos, pastarąjį mėnesį pasiekusios svarbių pergalių spausdamos separatistus, apsupo didžiuosiuose regiono miestuose įsitvirtinusius kovotojus. 

Trečiadienį viena teritorija netoli Donecko centro tapo pirmojo aviacijos smūgio šiame mieste taikiniu, o tas incidentas padidino nuogąstavimus, kad Doneckas gali tapti nauju mūšio lauku beveik keturis mėnesius vykstančiame pilietiniame kare, kuris jau nusinešė per 1 300 žmonių gyvybių. 

Trečiadienį Ukrainos vyriausybės pajėgos nurodė per ankstesnę parą vykusius susirėmimus su sukilėliais praradusios 18 karių. Tai buvo didžiausias per vieną dieną žuvusių Ukrainos karių skaičius per kelias pastarąsias savaites. 

 Subombardavo  ligoninę

Vėliau buvo pranešta, kad vienas žmogus žuvo, o dar du buvo sužeisti Ukrainos rytinio Donecko miesto ligoninėje, nukentėjusioje per bombardavimą, kurio taikinys buvo viena prorusiškų sukilėlių būstinė, pranešė vietos sveikatos apsaugos institucijos. 

„Šiandien vienam minosvaidžio sviediniui pataikius į ... 1-ąją Donecko miesto ligoninę, vienas žmogus žuvo, o dar du buvo sužeisti“, – sakoma regioninės sveikatos apsaugos administracijos pranešime, kuriame nurodoma, kad tarp nukentėjusiųjų nebuvo medikų.

Anksčiau vietos valdžia informavo, kad trys civiliai žuvo, o dar penki buvo sužeisti praeitą naktį per artilerijos apšaudymą Budionovo rajone šio milijoną gyventojų turinčio pramonės centro pietryčiuose. 

Be to, bombardavimas sugriovė aštuonis privačius gyvenamuosius namus, kelis ūkinius pastatus ir garažą, kuriame buvo automobilis. 

Civiliams neramu

„Tai tikrai buvo oro ataka. Du sandėlio darbininkai buvo sužeisti, tačiau niekas nežuvo“, - pasakojo oro atakų metu dirbęs pagalbos darbuotojas Aleksandras Pivko.

Vieninteliai pastatai, kurie nukentėjo per Ukrainos karinių pajėgų oro ataką buvo sandėlis, katilinė ir šalia buvęs autoservisas, tačiau beveik 10 metrų pločio sprogimo krateris atsirado ir prie gyvenamo pastato.

„Išbėgau su vaikais slėptis į rūsį po pirmųjų smūgių iš oro“, - sakė 30 metų mokytoja Marina Sibekina. „Lėktuvas pasisukiojo aplink maždaug penkias minutes ir po to sulaukėm antrojo smūgio“, - pasakojo ji.

„Sukilėliai čia įsikūrė bazes, o kenčia paprasti žmonės“, - skundėsi ukrainietė. Ukrainos pajėgos išstūmė besipriešinančius separatistus iš jų užimtų teritorijų ir privertė slėptis Luhansko ir Donecko miestuose, kurių gyventojai masiškai traukiasi, bijodami dar rimtesnių karinių veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.