Raudonųjų khmerų lyderiai nuteisti kalėti iki gyvos galvos

Jungtinių Tautų (JT) remiamas tribunolas Kambodžos karo nusikaltimams tirti ketvirtadienį už nusikaltimus žmoniškumui kaltais pripažino du vis dar gyvus aukščiausio rango Raudonųjų khmerų politinius kadrus už jų vaidmenį 1970-aisiais vykusioje „žudynių laukų“ revoliucijoje, skelbia „Reuters“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 7, 2014, 8:32 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:17 PM

Buvusio Kambodžos diktatoriaus parankinis, geriau žinomas kaip „antrasis brolis“ Nuon Chea, ir buvęs prezidentas Khieu Samphanas karo nusikaltimų tribunole pripažinti prisidėję prie Raudonųjų khmerų režimo vykdyto prievartinio gyventojų iškeldinimo, žmogžudysčių ir masinių egzekucijų, kurios buvo dalis radikalios maoistų komunistinės revoliucijos Kambodžoje.

Nors Raudonųjų khmerų nusikaltimų karo tribunolas veikia jau devintus metus, tai kol kas tik antrasis šio teismo priimtas nuosprendis.

1975-1979 m. Kambodžą valdęs Raudonųjų khmerų komunistinis režimas atsakingas už ne mažiau kaip 1,7 mln. žmonių nužudymą, nors aukų skaičius gali siekti ir 2,2 mln. Khmerų diktatoriaus Pol Pot, N.Chea, Kh.Samphano ir kitų pareigūnų bandymus Kambodžą paversti žemdirbių rojumi lydėjo priverstinis žmonių iškeldinimas iš miestų ir sisteminės pastangos susidoroti su šalies intelektualais bei režimui nepritariančiais asmenimis.

Už nusikaltimus žmonijai kaltais pripažintiems N. Čeai ir Ch. Sampanui taip pat iškelta atskyra byla dėl genocido vykdymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.