JAV perėmė 480 mln. dolerių iš buvusio Nigerijos diktatoriaus

Teismo sprendimu JAV vyriausybei perduoti 480 milijonų dolerių, priklausiusių buvusiam

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 8, 2014, 9:50 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:34 AM

JAV teisingumo departamento teigimu, 1993-1998 metais iš Nigerijos biudžeto pagrobtos lėšos netrukus bus grąžintos dabartinei Nigerijos vyriausybei.

„Užuot tarnavęs savo šaliai, generolas S. Abacha savo postą panaudojo milijonų dolerių vagystei, įsitraukdamas į begėdišką kleptokratiją“, - sprendime dėl lėšų nusavinimo teigė JAV generalinio prokuroro padėjėja Leslie Caldwell.

Teismo sprendimu iš Didžiosios Britanijos Džersio saloje esančio banko bus paimti 303 mln. dolerių, o iš sąskaitos Prancūzijoje - 144 mln. dolerių. Teismo nuosprendyje taip pat rašoma, kad Didžiosios Britanijos ir Airijos bankuose egzistuoja dar trys sąskaitos, kuriose saugomi mažiausiai 27 mln. dolerių. Britanijoje pradėtos keturios atskiros bylos dėl diktatoriaus vykdyto investavimo šalyje, kurio vertė siekia 148 mln. dolerių.

S. Abachos valdymo metais Nigerija iš viso galėjo netekti 3-5 mlrd. JAV dolerių. Po generolo mirties 1998 m. naujoji šalies vyriausybė pradėjo iki šiol trunkančią kovą dėl viešųjų lėšų grąžinimo, tačiau su Abachų šeima susijusios kompanijos kreipėsi į teismą dėl pinigų nusavinimo. Birželį, po 16 metų trukusio teisminio ginčo, Nigerijai iš Lichtenšteino bankų pavyko atgauti 228 mln. dolerių, o bendra atgautų lėšų suma šiuo metu siekia 1,3 mlrd.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.