O. Pistorius nušovė savo draugę veikiamas pirmykščių instinktų

Nuosprendis - rugsėjį

O.Pistorius dėl savo neįgalumo pasižymėjo ūmesne reakcija į grėsmę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
O.Pistorius dėl savo neįgalumo pasižymėjo ūmesne reakcija į grėsmę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 8, 2014, 4:42 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:18 AM

27 metų bekojis sprinteris, anksčiau laikytas tikru tautos didvyriu už tai, kad būdamas neįgalus sugebėjo užkopti į sporto olimpą, kaltinamas pernai per Valentino dieną savo namuose Pretorijoje nužudęs savo drauge, teisę baigusią ir modeliu dirbusią R.Steenkamp.

Gynyba tvirtina, kad O.Pistorius, kuris dėl spyruoklinių protezų iš anglies pluošto buvo pramintas „Bėgiku ašmenimis“, nušovė R.Steenkamp pro užrakintas vonios duris, nes palaikė ją įsibrovėliu. Pasak advokatų, tai buvo savigyna, todėl sprinteris turi būti išteisintas.

Tuo tarpu vyriausiasis kaltintojas Gerrie Nelas viso teismo proceso, kuris prasidėjo kovą, metu vaizdavo O.Pistorių kaip perdėtai ginklais besidomintį karštakošį, kuris sąmoningai keturis kartus šovė į 29 metų R.Steenkamp pro užrakintas vonios kambario, kuriame ji užsidarė po kivirčo su draugu, duris.

Gynybos advokatas Barry Rouxas savo baigiamojoje kalboje sakė, kad psichologų ataskaitos rodo, jog O.Pistorius dėl savo neįgalumo pasižymėjo ūmesne reakcija į grėsmę.

„Stovite prie durų. Esate pažeidžiamas. Jums neramu. Kaip atletas esate išmokytas reaguoti. Atsižvelkite į visus šiuos veiksnius“, - sakė B.Rouxas, pridūręs, kad sprinteris jautėsi atsidūręs pavojingoje padėtyje, nes buvo be savo protezų ir stovėjo ant kojų strampų.

„Jis stovi uždėjęs pirštą ant gaiduko, pasirengęs šauti. Kai kuriais atvejais žmogus iššaus instinktyviai, - sakė advokatas. - Tai yra pirminis žmogaus instinktas“.

B.Rouxas taip pat tvirtino, kad prokurorai kvietė duoti parodymų tik tuos liudininkus, kurie buvo jiems naudingi, ir neišklausė teisme kitų svarbių asmenų, tarp jų policininkų, kurie, pasak advokato, būtų paneigę kaltintojų argumentus.

Ketvirtadienį vyriausiasis kaltintojas G.Nelas savo baigiamojoje kalboje sakė, kad O.Pistorius buvo „pasibaisėtinas liudininkas“, kuris duodamas parodymus ne kartą melavo, primityviai mėgindamas išsisukti nuo žmogžudystės.

Jis paprašė teisėjos Thokozile Matildos Masipos pripažinti sportininką kaltu dėl tyčinės žmogžudystės, už kurią galėtų būti skirta kalėjimo iki gyvos galvos bausmė.

Nuosprendis - rugsėjį

Didelio dėmesio sulaukusi byla, kurioje Pietų Afrikos Respublikos (PAR) olimpinis sprinteris O.Pistorius kaltinamas savo merginos nužudymu, penktadienį buvo baigta nagrinėti po penkis mėnesius dramatiško proceso, o jos nutartį planuojama paskelbti rugsėjo 11 dieną. 

„Grįšime čia rugsėjo 11-ąją, 9 val. 30 min., kai bus skelbiama nutartis“, – pareiškė teisėja Thokozile Masipa užbaigdama bylos nagrinėjimą. 

O.Pistoriui gresia 25 metai kalėjimo, jei jis bus pripažintas kaltu dėl tyčinės žmogžudystės. Ne vienus metus jam teks praleisti už grotų ir tuo atveju, jei bus pripažintas kaltu dėl netyčinio R.Steenkamp nužudymo. 

27 metų O.Pistorius teismui teigė, kad 2013 metų Šv.Valentino dienos paryčiais keturis kartus šovė į R.Steenkamp pro užrakintas savo buto vonios duris, nes per klaidą palaikė ją įsibrovėliu. 

Kaltintojai teigia, kad jis tyčia nužudė ją po pikto barnio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.