Skandalas Lenkijoje: prezidentas kritikams pasiūlė klizmą

Lenkijoje nerimsta kivirčų aidas po skandalingo prezidento Bronislawo Komorowskio raginimo jo kritikams pasidaryti klizmą.

Lenkijos prezidentas B.Komorowskis jį viešai plūstančius asmenis pasiūlė gydyti klizma.<br>R.Butrimo nuotr.
Lenkijos prezidentas B.Komorowskis jį viešai plūstančius asmenis pasiūlė gydyti klizma.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

2014-08-08 17:26, atnaujinta 2018-02-11 11:18

Incidentas įvyko Krokuvoje per karines iškilmes, skirtas pažymėti nepriklausomybės maršo šimtąsias metines. Nepriklausomybės maršu yra vadinamas 160 savanorių karių būrio Krokuvoje susiformavimas, kurio pagrindu vėliau susibūrė Lenkijos legionai, padėję 1918 m. atkurti šalies savarankiškumą.

Perfrazavo Šveiką

Prezidentui giriant protėvių žygį ir raginant visiems prisidėti prie tėvynės klestėjimo, iš klausytojų minios pasigirdo šūksniai, kad B.Komorowskis yra garbę praradęs Rusijos agentas ir „kagėbistas“.

Sąmojus bei anekdotus pasakoti mėgstantis B.Komorowskis šį kartą nusprendė įžeidimų nepraleisti pro ausis ir kreipėsi per mikrofoną su klausimu, ar yra netoliese karo gydytojų.

Po to pridūrė: „Jei yra, tai siūlyčiau panaudoti tą patį metodą, žinomą iš Austrijos-Vengrijos kariuomenės laikų - klizmą, kuri gerai veikia galvą“.

Tokiu būdu B.Komorowskis siekė pašiepti jį plūstančius asmenis, perfrazuodamas garsaus čekų literatūrinio herojaus - kareivio Šveiko žodžius.

Rašytojo Jaroslavo Hašeko satyriniame romane „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai“ buvo aprašyta, kaip kariuomenės gydytojas visiems be išimties ligoniams skirdavo aspirino tabletes ir klizmą.

Anot Šveiko, klizma turėjo labai teigiamą poveikį galvai, nes susidūrę su tokiu gydymo metodu ligą simuliavę kareiviai akimirksniu pasveikdavo.

Pokštas patiko ne visiems

B.Komorowskio pokštas dėl klizmos patiko ne visiems. Opozicinei Teisės ir teisingumo partijai (TTP) simpatizuojantys dešiniųjų tinklapiai prezidentą iškoneveikė, primindami įtarimus dėl tariamo šio talkinimo Maskvai.

Tokius įtarimus TTP šalininkai grindžia tuo, kad, eidamas Gynybos ministro pareigas, B.Komorowskis atsisakė išformuoti Karinės informacijos valdybą (KIV). Į šią saugumo žvalgybą buvo performuotos sovietmečiu veikusios karinės saugumo tarnybos, priimant į ją dalį senų darbuotojų.

TTP tvirtino, kad senaisiais žvalgais, kurių dauguma tobulinosi Maskvoje, pasitikėti negalima, ir ėmė pravardžiuoti B.Komorowskį „kagėbistu“, nors šis sovietmečiu garsėjo disidentine veikla ir ne kartą sėdėjo kalėjime.

Tokie pravardžiavimai ypač sustiprėjo po to, kai aviakatastrofoje Smolenske žuvo TTP garbės pirmininkas, šalies prezidentas Lechas Kaczynskis.

Pastarojo brolis dvynys Jaroslawas po to pralaimėjo prezidento rinkimus Piliečių platformos partijos (PPP) atstovui B.Komorowskiui. Po pralaimėjimo J.Kaczynskis pareiškė, kad nepripažins B.Komorowskio teisėtu prezidentu, nes įtaria šį ir premjerą Donaldą Tuską kartu su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu inicijavus prezidentinio lėktuvo katastrofą.

Tokie J.Kaczynskio tvirtinimai padrąsino jo šalininkus per valstybines šventes viešai plūsti B.Komorowskį bei D.Tuską. Iki šiol į užgauliojimus nereagavęs B.Komorowskis per šventę Krokuvoje nesusivaldė, tačiau jo siūlymą plūstantiesiems pritaikyti klizmą internete palaikė daugybė tautiečių.

Autoritetas nenukentės

B.Komorowskį palaikantys asmenys teigia, kad dėl incidento yra kaltas ne prezidentas, bet šalies vadovo negerbiantys asmenys. Politologai spėja, kad B.Komorowskio autoritetas po incidento labai nenukentės, ir jis išliks populiariausiu politiku šalyje.

Kaip liudija sociologinės apklausos, B.Komorowskį teigiamai vertina 69 procentai tautiečių, ir jis populiarumu gerokai lenkia visus kitus politinius lyderius. Kraštiečiams patinka vadinamasis B.Komorowskio kaimietiškas ramumas bei solidumas, ir jo populiarumo nemažina net nevykę pokštai ar aukštojo stiliaus stoka.

Prieš abejotiną pokštą su klizma B.Komorowskis apsijuokė per oficialų Vokietijos kanclerės priėmimą, kai atsisėdo prie stalo pirmiau nei Angela Merkel. Ne mažesnį sumišimą sukėlė ir B.Komorowskio pokštas apie į nusipenėjusius banginius panašias danų moteris, bei dviprasmiškas pasakymas JAV prezidentui Barackui Obamai, kad būtina tikrinti žmonos ištikimybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.