Ukrainoje per pastarąsias 24 valandas žuvo 15 karių

Per įnirtingas kovas

Kramatorske vaikai žaidžia sepataristus ir Ukrainos karius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kramatorske vaikai žaidžia sepataristus ir Ukrainos karius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 8, 2014, 11:43 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:29 AM

Kaip nurodė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrijus Lysenka, tarp žuvusiųjų su prorusiškais sukilėliais yra septyni kariai ir aštuoni pasieniečiai. 

Atstovas spaudai pažymėjo, kad jie žuvo per įnirtingus mūšius siekiant atsikovoti skylėtos sienos su Rusija perėjimo postų kontrolę Luhansko regiono pietryčiuose. 

Kijevas irgi ruošia sankcijas

Ukrainos vyriausybė planuoja įvesti sankcijas 172 Rusijos ir kitų šalių piliečiams, taip pat 65 Rusijos bendrovėms, kurias Kijevas kaltina finansuojant „terorizmą“ šalyje, pareiškė premjeras Arsenijus Jaceniukas. 

Jis nurodė, kad tos rekomendacijos bus perduotos svarstyti Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybai. 

Tikimasi, kad Ukrainos parlamentas ateinantį antradienį imsis nagrinėti siūlomus veiksmus apibrėžiančius įstatymų projektus. 

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas, penktadienį atsakydamas į vieno žurnalisto klausomą, ar Kijevo siūlomos sankcijos Rusijai gali paveikti dujų tranzitą per Ukrainą, pareiškė, kad gali būti paveiktas „visų tipų tranzitas“. 

Paklaustas, ar gali būti sutrikdytas dujų tiekimas per Ukrainą, A.Jaceniukas atsakė: „Kalbėjau apie visas priemones, kurios gali būti įtrauktos į (siūlomą) įstatymą.“ 

„Tai apima galimybę sustabdyti visų tipų tranzitą – pradedant lėktuvų skrydžiais, baigiant išteklių tranzitu“, - pridūrė jis. 

Apšaudė medikų sraigtasparnį

Ukrainos vyriausybinės pajėgos penktadienį pranešė, kad konflikto draskomuose šalies rytuose prorusiškiems sukilėliams apšaudžius medikų sraigtasparnį, buvo sužeisti trys jo įgulos nariai, o orlaivis buvo priverstas atlikti avarinį nusileidimą. 

Incidentas įvyko ketvirtadienį vėlai vakare netoli antrojo pagal dydį separatistų kontroliuojamo Luhansko miesto oro uosto, nurodoma kariškių paskelbtame pareiškime. 

„Teroristai apšaudė medikų sraigtasparnį Mi-8; įgula nusileido avariniu būdu“, - rašoma pareiškime ir priduriama, kad sraigtasparnis per ataką buvo apgadintas, o visi trys sužeisti lakūnai buvo nugabenti į ligoninę, esančią Kijevo vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje. 

Kiek anksčiau ketvirtadienį prorusiški separatistai numušė ukrainiečių pajėgų naikintuvą. Pasak sukilėlių, abu naikintuvo pilotai surasti ir sulaikyti. 

Teritorijose aplink separatistų kontroliuojamus miestus toliau verda mūšiai, vyriausybinėms pajėgoms mėginant apsupti sukilėlių bastionus ir atkirsti juos nuo sienos su Rusija. 

Per beveik keturis mėnesius, kai vyksta karinis konfliktas, kurį Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas ( TRKK) laiko pilietiniu karu, jau žuvo daugiau nei 1 300 žmonių, o 285 tūkst. buvo priversti palikti savo namus. 

 T.Abbottas Rusiją pavadino mušeika

Australijos premjeras Tony Abbottas, kalbėdamas apie Rusijos užsienio politiką, šalį pavadino „mušeika“ ir pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų prieš Maskvos sankcijas vakarietiškiems maisto produktams, skelbia „Associated Press“.

„Išsiaiškinkime: Rusija buvo ir yra mušeika, - pareiškė T.Abbottas. - Sakau prezidentui Vladimirui Putinui, jei jis nori būti laikomas pasaulio lyderiu, o ne atstumtuoju: atitraukite savo pajėgas. Likite už sienos. Tegu reikalus Ukrainoje tvarko ukrainiečiai“.

Premjero teigimu, Rusijos vyriausybės ketvirtadienį įvestos sankcijos vakarietiškiems maisto produktams Australijai turės mažai įtakos, nes šalis pernai į Rusiją eksportavo tik 400 mln. JAV dolerių vertės žemės ūkio produktų.

Australijos ministrų kabineto vadovas tikino iki šiol „atsargiai“ žiūrėjęs į naujas ekonomines sankcijas Maskvos atžvilgiu, tačiau šiuo metu pakeitė savo nuomonę ir yra pasirengęs veikti.

„Dirbame ties stipresnėmis sankcijomis, - informavo T.Abbottas. - Dabar, kai mūsų personalas ruošiasi grįžti į Nyderlandus baigęs operaciją „Grąžinkime juos namo“, iš Australijos galite tikėtis didesnių sankcijų“.

Australija buvo viena iš Vakarų šalių, kurios ėmėsi atsakomųjų veiksmų prieš įtariamą Maskvos vaidmenį suteikiant raketinių sistemų Ukrainos separatistams, kuriomis greičiausiai buvo numuštas „Malaysia Airlines“ lėktuvas su 298 keleiviais. Aviakatastrofos metu žuvo 28 australai.

Vyriausybė neigia atnaujinusi kovas

 Ukrainos vyriausybė pranešė, kad paliaubos su separatistais „Malaysia Airlines“ aviakatastrofos vietoje vis dar galioja, nepaisant pranešimų apie jų pabaigą, informuoja „Reuters“. 

„Ukrainos prezidento įsakymas dėl paliaubų paieškos operacijos plote tęsiasi“, - rašoma Kijevo pranešime. 

Penktadienio pranešime nepaaiškinta, kodėl rugpjūčio 7 dieną Kijevas pranešė suspenduojantis paliaubas po to, kai nelaimės vietoje dirbantys tarptautiniai ekspertai nusprendė laikinai nutraukti savo misiją dėl kovinių veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.