Kijevo Maidane išardytos paskutinės barikados

Kijevo

Maidane barikadų nebeliko.<br>AP nuotr.
Maidane barikadų nebeliko.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 9, 2014, 2:38 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:02 AM

Keli šimtai savanorių prisidėjo prie komunalininkų Nepriklausomybės aikštėje, vadinamoje Maidanu, ardydami barikadas ir palapines bei šalindami padangas nuo Chreščiatiko ir Horodeckio gatvių sankryžos iki miesto merijos ir Besarabijos aikštės. 

„Taip pasielgti buvo teisinga. Buvau čia nuo Maidano (judėjimo) pradžios ir manau, kad dabar gerai padarė, kad išardė, kas ten buvo likę. Ten praktiškai nebuvo likę normalių žmonių“, – sakė 43 metų verslininkas Jurijus Kovalčukas. 

Protestuotojai pastatė tas barikadas, norėdami apsaugoti savo pagrindinę stovyklą centrinėje Nepriklausomybės aikštėje. 

Nors ta stovykla smarkiai sumažėjo, kai vasarį iš šalies pabėgo prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius ir susikūrė nauja provakarietiška vyriausybė, atkakliausi demonstrantai pasiliko, demonstruodami nepasitikėjimą naująja valdžia. 

Dar daugiau protestuotojų, įskaitant vadinamųjų Savigynos šimtinių narius, išardė savo palapines ir grįžo namo, kai gegužės pabaigoje prezidentu buvo išrinktas konditerijos pramonės magnatas Petro Porošenka. 

Kijevo naujoji valdžia leido suprasti, kad norėtų, jog gyvenimas mieste grįžtų į įprastas vėžes ir nebebūtų trikdomas eismas, artėjant tikėtiniems parlamento rinkimams spalio pabaigoje. 

Šeštadienį dalis Maidano palapinių buvo paliktos, tačiau žiniasklaida citavo sostinės merą Vitalijų Klyčko, vieną iš protestų prieš V.Janukovyčių lyderių, kuris sakė, kad su pasilikusiais protestuotojais buvo susitarta atkurti laisvą judėjimą sostinės centre. 

V.Klyčko partijos UDAR spaudos biuras rašė socialiniame tinkle „Twitter“, kad meras šeštadienį asmeniškai dalyvavo barikadų griovimo talkoje. 

„Kijevo meras prisidėjo prie Maidano valymo“, – sakoma žinutėje, prie kurios buvo pridėta nuotrauka, kurioje V.Klyčko, buvęs sunkiasvorių bokso pasaulio čempionas, matomas nešantis iš barikados išluptą medinį padėklą. 

Protestai Ukrainoje įsiplieskė pernai lapkritį, kai V.Janukovyčius atsisakė pasirašyti politinės asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį su Europos Sąjunga (ES), mėgindamas šalies politiką vėl atgręžti į Rusiją. Per tų protestų kulminaciją tūkstančiai žmonių iš visos Ukrainos buvo įsitvirtinę Nepriklausomybės aikštėje ir aplinkinėse gatvėse. 

„Atrodo, tarsi vėl matyčiau viską, kad dėjosi žiemą: liepsnoja padangos, lūkuriuoja milicija ir žmonės su lazdomis“, – penktadienį sakė 37 metų Kijevo gyventojas Vitalijus Liachas. 

„Tai nėra gerai – juolab, kad dauguma padorių žmonių išėjo kautis kare (su prorusiškais separatistais šalies rytuose). Civilizuoti žmonės taip nesielgia“, – pridūrė jis. 

Ukrainos kazokų uniformą vilkintis protestuotojas Mykola Bondaris pareiškė nesutinkantis su pastangomis išardyti stovyklą. Grupė jaunų kaukėtų protestuotojų stovėjo netoliese, užsilipę ant sunkvežimio ir daužydami jo stogą lazdomis. 

„Šiandien mus mėgino nužudyti. Mus užleido ugnimi“, – penktadienį teigė M.Bondaris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą