Varšuvoje – aistros dėl seksualinių mažumų

Lenkijoje netikėtai vėl užvirė diskusijos dėl lytinių mažumų. Šalį pribloškė žinia iš JAV, kad San Fransisko valdžia nusprendė pakeisti Nobelio taikos premijos laureato Lecho Walęsos garbei pavadintos gatvės pavadinimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Lenkijoje netikėtai vėl užvirė diskusijos dėl lytinių mažumų.
Lenkijoje netikėtai vėl užvirė diskusijos dėl lytinių mažumų.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Aug 9, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:09 AM

Toks sprendimas – bausmė L.Walęsai už homofobiškus pareiškimus. San Fransisko valdžia nutarė minėtai gatvei suteikti homoseksualų teisių gynėjo, gėjų olimpinių žaidynių sumanytojo, gydytojo Tomo Wadellio vardą.

Lenkijos visuomenei ginčijantis dėl šio amerikiečių sprendimo ir dėl tautiečių požiūrio į homoseksualus, viena garsiausių šalies transvestičių Rafalala televizijos studijoje apliejo vandeniu ją įžeidusį radikalų kataliką Arturą Zawiszą.

O Varšuvos centre du vyriškiai naktį padegė homoseksualų judėjimą simbolizuojančią didžiulę metalinę vaivorykštę, apipintą dirbtinėmis gėlėmis.

Galiausiai gėjų aktyvistai pasiūlė atsistatydinti vyriausybės patarėjai lygių teisių klausimais Malgorzatai Fuszarai. Ji pasiūlė neskubėti įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokų.

L.Walęsa neteko ir honorarų

L.Walęsos, legendinės „Solidarumo“ profsąjungos įkūrėjo, vardu nedidelė gatvelė San Fransisko centre buvo pavadinta prieš 28 metus.

Tačiau vietos gėjų bendruomenė gatvę pervadinti ėmė reikalauti po to, kai pernai vasarą L.Walęsa pasmerkė homoseksualų paradą Varšuvoje ir pasiūlė Seime gėjus sodinti salės gale, mūro siena atskiriant nuo kitų žmonių.

Kritikams pareiškus, kad Nobelio taikos premijos laureatas privalo ne šaipytis iš lytinių mažumų, o paremti jų kovą už savo teises, L.Walęsa gėjų neatsiprašė ir neatgailavo. Toli gražu.

Dėl karšto būdo ir prasčiokiško elgesio tėvynėje dažnai kritikuojamas L.Walęsa pareiškė, jog yra giliai tikintis katalikas ir laikosi Bažnyčios mokymo, kad šeimą gali sudaryti tik vyras ir moteris, o ne tos pačios lyties asmenys.

Po tokių L.Walęsos kalbų keli JAV universitetai atšaukė užsakytas jo paskaitas. Įsiutęs lenkas prapliupo: tai esą liudija, kad homoseksualai terorizuoja heteroseksualus, o ne atvirkščiai.

L.Walęsa taip pat pagrasino per teismus reikalauti, kad gėjų organizacijos jam atlygintų prarastus šimtatūkstantinius honorarus.

Tiesa, pastaruosius pareiškimus sukritikavo net Nobelio taikos premijos laureato sūnus – europarlamentaras Jaroslawas Walęsa. Jo tėvas galiausiai nebesiryžo bylinėtis su gėjais.

Transvestitė sumušė įžeidėją

Savo ruožtu 32 metų transvestitė Rafalala, vaidinanti teatruose ir kurianti poeziją bei spektaklių scenarijus, šią savaitę išgarsėjo tuo, kad gatvėje sumušė ją įžeidusį vyriškį.

Butą išsinuomoti norinčią transvestitę belyte asmenybe išvadino vienas nuomos skelbimą įdėjęs vyriškis, o įpykusi Rafalala ne tik sumušė įžeidėją, bet ir privertė pabučiuoti jai ranką.

Kai muštynių sceną nufilmavęs Rafalalos draugas įrašą įkėlė į „YouTube“, kilo skandalas. Tada net dalis homoseksualams palankių asmenų pasmerkė Rafalalą – savo teisių nederėtų ginti jėga.

Į televizijos „Polsat“ diskusiją pakviesta Rafalala teigė, kad nuolankus elgesys nemažina kasdien patiriamų įžeidinėjimų, ir pridūrė nusprendusi kovingai ginti savo orumą.

Tokį transvestitės pasiaiškinimą studijoje iškart išjuokė buvęs seimūnas A.Zawisza – jis Rafalalą pavadino pigiai parsidavinėjančia prostitute.

Įžeista transvestitė akimirksniu apipylė oponentą vandeniu iš stiklinės ir jau norėjo jį aptalžyti, bet laidos vedėja tam sutrukdė, o sumišęs A.Zawisza išbėgo iš studijos.

Po incidento dauguma apžvalgininkų kritikavo A.Zawiszą, kuris esą siekė ne diskutuoti, o įžeidinėti transvestitę. Tiesa, keli dešiniųjų tinklalapiai jį išvadino bailiu, pabūgusiu kumščiu pamokyti tariamą iškrypėlę.

Vaivorykštė – konfliktų centras

26 metrų ilgio ir 9 metrų aukščio vaivorykštė Išganytojo aikštėje Varšuvoje buvo pastatyta prieš dvejus metus pagerbiant Lenkijos pirmininkavimą Europos Tarybai.

Šiuo meno kūriniu Lenkijos valdžia siekė parodyti, kad yra tolerantiška lytinėms mažumoms. Tačiau prie vaivorykštės beveik nuolat teko budėti policininkams.

Beveik per kiekvienas nacionalistų demonstracijas chuliganai siekia padegti vaivorykštę, o pareigūnams tenka atremti aršias šių atakas.

Per dvejus metus vaivorykštė pleškėjo tris kartus. Tačiau tik pastarąjį kartą padegėjai buvo pagauti.

Jie pasirodė esantys du neblaivūs keturiasdešimtmečiai, nekenčiantys homoseksualų.

Gėjų organizacijos iš karto pareiškė, kad rinks pinigus vaivorykštei atstatyti, ir kartu paragino vyriausybės patarėją lygių teisių klausimais M.Fuszarą atsistatydinti.

Mat pareigūnė pareiškė, jog šio Seimo sudėtis yra nepalanki tos pačios lyties asmenų santuokoms įteisinti, ir pasiūlė palaukti geresnių laikų. Gėjų aktyvistai tokias pažiūras pavadino kapituliavimu ir pasiūlė M.Fuszarai imti pavyzdį iš kovingosios Rafalalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.