Honkonge – masinis protestas prieš demokratijos šalininkus

Honkonge

Honkonge tūkstančiai žmonių sekmadienį protestavo prieš demokratijos šalininkų planus.<br>AFP nuotr.
Honkonge tūkstančiai žmonių sekmadienį protestavo prieš demokratijos šalininkų planus.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-08-17 16:08, atnaujinta 2018-02-09 15:51

Visuomenės nepasitenkinimo lygis šiame pusiau autonominiame Kinijos mieste dabar yra didžiausias per kelerius pastaruosius metus: dalis Honkongo gyventojų susirūpinę dėl numanomo Pekino kišimosi, taip pat didėja nesutarimai, kaip 2017 metais turėtų būti renkamas miesto lyderis, centrinei vyriausybei planuojant pakeisti tvarką.

Prodemokratinės stovyklos judėjimas „Occupy Central“ pažadėjo mobilizuoti protestuotojus vėliau šiais metais blokuoti Centrinį finansų rajoną, jeigu pareigūnai panaikins visuomenės teisę skirti kandidatus į miesto administracijos vadovo postą.

Tačiau šį judėjimą griežtai kritikuoja Pekinas ir Honkongo pareigūnai, sakydami, kad jis yra neteisėtas, radikalus ir potencialiai kurstantis smurtą.

Sekmadienį surengto mitingo organizatoriai – Aljansas už taiką ir demokratiją – teigė, kad 7 mln. gyventojų turinčiame mieste tyli dauguma nepalaiko „Occupy“ judėjimo.

„Norime, kad pasaulis sužinotų, jog norime taikos, norime demokratijos, tačiau prašome mums negrasinti, nepaversti šios vietos smurto židiniu“, – Robertas Chow, vienas iš aljanso įkūrėjų, sakė naujienų agentūrai AFP.

Organizatoriai sakė, kad daugiau negu 120 tūkst. žmonių užsiregistravo kaip ketinantys dalyvauti šiose eitynėse.

Tūkstančiai demonstrantų, dėvinčių raudonus drabužius ir mojuojančių Kinijos vėliavomis, susirinko Viktorijos parke, iš kurio eitynių kolona pajudėjo po 13 val. 30 min. vietos (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

„Esu čia, kad pasipriešinčiau „Occupy“ – viskas labai paprasta. Tai blogas dalykas jaunimui“, – sakė AFP 70 virėjas pensininkas, pavarde Wongas.

„Nežinau, kaip perteikti demokratijos vaizdą – tai aukšto lygio politika. Tik žinau, jog jeigu nebus taikos, nebus ir klestėjimo“, – kalbėdamasis su AFP sakė 40-metis statybininkas, pavarde Kwokas, laikydamas Kinijos vėliavą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.