Lenkų gėjai vedybas dangstė gudrybe

Lenkijos gėjai švenčia pergalę – sugalvojo, kaip apgauti konservatyvios bei katalikiškos šalies valdininkus ir įregistruoti bent jau pusiau oficialią santuoką.

Jaunavedžiai Marekas (kairėje) ir Jedrzejus sumainė žiedus notaro akivaizdoje, gudriai įregistruodami pirmą gėjų santuoką Lenkijoje.<br>„Reuters“ nuotr.
Jaunavedžiai Marekas (kairėje) ir Jedrzejus sumainė žiedus notaro akivaizdoje, gudriai įregistruodami pirmą gėjų santuoką Lenkijoje.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas BUTRIMAS

Sep 4, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:24 AM

Kadangi Lenkijos įstatymai kol kas nesuteikia galimybės tos pačios lyties asmenims tuoktis, du septynerius metus kartu gyvenantys krokuviečiai surezgė planą, kaip apsikeisti žiedais, o jų partnerystė būtų pripažinta dokumentuose.

Marekas Idziakas ir Jedrzejus Sepkowskis sumanė gudrybę – kreipėsi į pasų skyrių, prašydami pailginti pavardes, prie savosios prirašant ir partnerio.

Po to išsiuntė giminaičiams ir draugams kvietimus atvykti į Mareko ir Jedrzejaus Idziako-Sepkowskių vestuves. Teisiškai tokia pora yra tik bendrapavardžiai, todėl vaikinai paprašė notaro sudaryti partnerystės sutartį.

Pastarąją pasirašė per vestuvių iškilmes, garsiai perskaitydami tekstą, kuriame prisiekė vienas kitam meilę ir santuokos įsipareigojimus.

Vaikinai pasižadėjo išsiskyrimo atveju užgyventą turtą dalintis per pusę, o vienam jų anksti mirus, kitas įsipareigojo globoti partnerio tėvus.

Vestuvių iškilmės buvo surengtos laikantis tradicinių papročių ir itin iškilmingai – jaunieji į santuokos pasirašymo vietą, notarų biurą, atvyko baltais arkliais pakinkyta karieta.

Skambant vestuvių maršui jaunavedžiai įžengė į notarų biurą, kur juos pasitiko 60 svečių būrys. Keletas jaunavedžių bičiulių gėjų atliko pamergių ir pabrolių pareigas, o vestuvių ceremonijai vadovavęs notaras skaitė Biblijos ištraukas.

Apsikeitę žiedais jaunieji pasibučiavo, po to buvo geriamas šampanas, jaunavedžiams sveikinimo kalbas sakė tėvai, seneliai, bičiuliai, bendradarbiai. Vėliau vaišės persikėlė į restoraną.

Lenkijos gėjų organizacijos pagyrė tokią iniciatyvą, tačiau pareiškė, kad šis partnerystės būdas vis dėlto neprilygsta oficialiai santuokai, nes jaunavedžiai vis vien negalės naudotis privilegijomis, kurios yra numatytos susituokusioms heteroseksualių asmenų poroms.

Pavyzdžiui, jie negalės kartu apsidrausti, o paveldėdami turtą privalės sumokėti mokesčius. Lenkijos vyskupų konferencija nekomentavo pranešimo apie gėjų vestuves, tačiau Varšuvos vyskupo Henryko Hoserio spaudos atstovas kunigas Mateuszas Dzieduszyckis tautiečius ta proga nusprendė pagąsdinti.

Kunigas pareiškė, kad gėjai gyvena vidutiniškai 20 metų trumpiau, o norėdami to išvengti, privalo leisti Bažnyčiai juos išgydyti.

Teiginius apie trumpesnį gėjų gyvenimą Lenkijos mokslininkai pavadino išgalvotais. Apžvalgininkai ta proga nusistebėjo, kodėl Bažnyčia nesugeba išgydyti homoseksualų kunigų.

Didelę įtaką lenkų visuomenės nuomonei bei Seimo sprendimams turinti Katalikų bažnyčia kategoriškai priešinasi tos pačios lyties asmenų vedyboms ir jų legalizuoti turbūt nepavyks dar ilgai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.