Prieš mirtį – susitaikę su savo likimu

„Islamo valstybės“ (IV) džihadistai nužudė jau antrą amerikietį žurnalistą ir išplatino jo egzekucijos vaizdo įrašą. Ekstremistai, regis, sustoti nežada. Mat įkaitų jie dar turi daug, o šie nesipriešina.

Teroristai vaizdo įrašu patvirtino, kad jie nužudė dar vieną amerikietį įkaitą.
Teroristai vaizdo įrašu patvirtino, kad jie nužudė dar vieną amerikietį įkaitą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:08 PM

Vos dvi savaitės – tiek laiko skiria analogišką Jameso Foley ir Steveno Sotloffo nužudymą.

Kaip ir rugpjūčio viduryje, kaukėtas kovotojas prieš nupjaudamas žurnalistui galvą perspėjo JAV prezidentą Baracką Obamą, kad bus žudomi ir kiti pagrobti vakariečiai.

„Mūsų rankos ilgos. Amerikiečiai to neužmirš“, – pranešimus apie S.Sotloffo nužudymą pakomentavo JAV lyderis B.Obama.

Amerikiečiai jau kuris laikas rengia oro smūgius prieš IV pozicijas Irake – dabar tokių operacijų dar padaugės.

Tačiau džihadistai turi kozirį – vakariečius įkaitus, kuriuos, šiurpindami pasaulį, gali toliau žiauriai žudyti.

Motinos maldų neišklausė

31 metų S.Sotloffo motina prieš kelias dienas buvo paskelbusi jaudinantį prašymą paleisti jos sūnų – „nekaltą žurnalistą, garbingą vyrą, kuris visada bandė padėti silpniesiems“.

Ekstremistai tokios maldos neišgirdo – „Time“ ir „Foreign Policy“ rašęs amerikietis, Sirijoje pagrobtas pernai rugpjūtį, buvo nužudytas prieš kamerą.

Kaip ir anksčiau J.Foley, S.Sotloffas prieš mirtį elgėsi ramiai – liepiamas pagrobėjų jis klusniai pasmerkė Ameriką dėl oro smūgių Irake.

Bet ką tuo metu galėjo manyti pasmerktasis, nelaisvėje laikomas jau daugiau nei metus?

Atsakymo nežino niekas, bet 56 metų australas Warrenas Rodwellas gali pasidalyti savo įspūdžiais. Jį 472 dienas įkaitu laikė Filipinuose veikianti grupuotė „Abu Sayyaf“, susijusi su „Al Qaeda“.

W.Rodwellas irgi buvo pasirodęs serijoje vaizdo įrašų ir prisimena, kad praradęs bet kokią viltį išsigelbėti jis taip pat elgėsi paklusniai.

„Jei jie liepia ką nors daryti, elgiesi taip, kaip jie nori. Darai tai, kas sakoma. Niekas tau daugiau nebesvarbu. Kas nors liepia: „Sakyk tai.“ Ir sakai. Tiesiog bandai įsivaizduoti, kad žmonės, kurie tą vaizdo įrašą žiūrės, supras, jog iš tiesų taip nemanai“, – pasakojo W.Rodwellas.

Vilioja musulmonus Vakaruose

Pasak ekspertų, ir J.Foley, ir S.Sotloffas, kurie taip ilgai išbuvo nelaisvėje, prieš mirtį tikriausiai jau nebesiorientavo realybėje.

„Aš net negaliu įsivaizduoti, kokį didžiulį psichologinį spaudimą jie patyrė, ypač nujausdamas, kaip jie buvo kankinami.

Belaisviai tikriausiai buvo mušami, jiems grasinta – iš jų buvo atimtas visas tikrovės suvokimas“, – tvirtino australas psichologas Chrisas Lenningsas.

„Šių žmonių situacija buvo tiesiog siaubinga. Juk jie buvo visiškai priklausomi nuo jų pagrobėjų sprendimo“, – pridūrė Melburno universiteto profesorius Markas Creameris.

Terorizmo eksperto Grego Bartono teigimu, viešos įkaitų egzekucijos džihadistams jau seniai tapusios verbavimo įrankiu.

„Svarbiausias šių įrašų tikslas – sudominti savo veikla potencialius džihadistus Vakaruose“, – mano G.Bartonas.

Australui paaukštintos pareigos

Jis priminė, kad abu žurnalistus nužudė į vaizdo kamerą anglų kalba su britišku akcentu pašaipiai kalbantis kovotojas.

Manoma, kad prie IS džihadistų, kurie veikia Sirijoje ir Irake, šiuo metu jau yra prisijungę maždaug 5 tūkstančiai suradikalėjusių musulmonų iš Jungtinės Karalystės, JAV, Australijos bei kitų Vakarų valstybių.

40-metis Australijos pilietis Abu Yahya ash Shami, regis, neseniai netgi gavo aukštesnes pareigas ir dabar klauso tiesioginių viso judėjimo IS vadovo Abu Bakro al-Baghdadi nurodymų.

„IV neva siekia, kad musulmonai ir musulmonų bendruomenės didžiuotųsi savimi.

O platinami propagandiniai egzekucijų vaizdo įrašai turėtų liudyti, kad Vakarai yra silpni“, – aiškino G.Bartonas. („Daily Mail“, AP, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.