Rusija kuria versiją po versijos: estų žvalgybininką sulaikė FST

Ar esama kokio nors ryšio tarp šių dviejų įvykių neaišku.

AOP nuotr.
AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-09-05 17:27, atnaujinta 2018-02-09 17:53

„Rusijos teritorijoje sulaikytas Estijos pilietis, Saugumo policijos departamento Tartu skyriaus bendradarbis Estonas Kohveras“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ FST viešųjų ryšių tarnyboje.

„Iš pažeidėjo atimta: pistoletas „Taurus“ su šoviniais, pinigai 5000 eurų, speciali technika slaptam garso įrašymui, taip pat žvalgybinio pobūdžio medžiagos“, – nurodė Rusijos FST ir pridūrė, kad E.Kohveras sulaikytas ir atliekami būtini tyrimo veiksmai.

Anksčiau Pskovo policijos tarnyba pranešė, kad Pskove policija sulaikė 36-erių Estijos pilietį, kuris turėjo 4,83 gramo amfetamino.

Sulaikytasis aiškinęs, kad jis atvažiavo aplankyti savo giminaičių Pskove ir kad narkotikų jam reikia asmeniškai.

Ar esama kokio nors ryšio tarp šių dviejų įvykių neaišku.

Pagrobė ryte

Estijos kontržvalgyba (KaPo) praneša, kad vienas jos pareigūnas šiandien ryte buvo pagrobtas Rusijos ir Estijos pasienyje. Pagrobimo metu buvo panaudoti ginklai, skelbia Estijos nacionalinis transliuotojas err.ee. Tuo metu Rusija išplatino informaciją, kad pagrobtasis Estijos pareigūnas įkliuvo Pskove su narkotikais.

Skelbiama, kad KaPo pareigūnas buvo pagrobtas 9 val. ryto, kai baigėsi jo pamaina. Pasienio punkte esą buvo sviesta dūminė granata, nutrūko mobiliojo tinklo ryšys, o estą nežinomi ir ginkluoti asmenys išsivežė į Rusiją. Vien tai, kad sugebėta blokuoti mobiliojo tinklo ryšio, anot ekspertų, gali rodyti, kad pagrobimo metu veikė profesionalai, puikiai išmanantys savo darbą ir turintys atitinkamą įrangą.

Rusijos naujienų agentūros „Interfax“ duomenimis, 36 metų Estijos pilietis įkliuvo, kai Rusijos teisėsaugos pareigūnai pas jį aptiko 4,83 gramo amfetamino.

„Pareigūnų garaže sulaikytas ir apklaustas vyras tikino, kad atvyko pas savo giminaičius į Pskovą. Svečias iš Baltijos šalies aiškino, kad narkotikus laikė asmeniniam vartojimui“, - rašoma rusų pranešime.

Estijos diplomatas ir buvęs žvalgybininkas Eerikas-Niilesas Krossas teigė, kad kontržvalgybininko pagrobimas yra itin agresyvus veiksmas, kuris peržengė visas ribas.

„Jei atvirai, tai sunku patikėti tuo, kas įvyko. Pagrobti NATO šalies saugumo pareigūną šios šalies teritorijoje... Nepamenu, kad tai būtų įvykę net Šaltojo karo laikais“, - pareiškė E.N.Krossas.

Pareigūnas, ėjęs savo tarnybines pareigas, susijusias su nusikaltimų per sieną prevencija, buvo suimtas grasinant ginklu, naudojant fizinę jėgą, sakė naujienų agentūrai BNS Vidaus saugumo tarnyboje (VST).

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas Estijos piliečio pagrobimą pavadino netinkamu veiksmu.

„Netinkama, kai per sieną įsibrovę asmenys pagrobė iš Estijos teritorijos Estijos pilietį“, – parašė jis penktadienį savo paskyroje „Facebook“.

Estijos ministras pirmininkas Taavi Roivas, savo ruožtu, pareiškė, kad saugumo policijos pareigūno“ pagrobimas yra nusikaltimas, keliantis nerimą kiekvienam Estijos gyventojui.

„Mūsų svarbiausias uždavinys, padaryti viską, kas įmanoma, kad policijos bendradarbis būtų paleistas, – taip, anot premjero spaudos tarnybos, sakė T.Roivas. – Laukiame visapusiško bendradarbiavimo ir teisinės pagalbos iš Rusijos“.

Estijos teisingumo ministras Hanno Pevkuras pabrėžė, kad pagrobimas lyg tyčia įvykdytas prieš pat Baltijos šalių vidaus reikalų ministrų susitikimą.

18 val. 20 min. Estijos vidaus reikalų ministro Hanno Pevkuro nuomone, šalies saugumui grėsmės nėra, nors ir pagrobtas saugumo policijos (KaPo) pareigūnas. „Saugumo organai daro šiuo metu viską, kad išspręstų klausimą dėl KaPo bendradarbio pagrobimo“, – sakė jis portalui „ERR Uudised“.

Panašūs veiksmai neleistini, nepaisant to, kas tai padarė, sakė jis ir išreiškė viltį, kad padėtis labai greitai išsispręs. H.Pevkuras sakė mėginsiąs susisiekti su rusais, kad Rusija oficialiu lygiu padarytų viską, jog Estijos pilietis būtų kuo greičiau paleistas.

„Šį pavienį atvejį reikia kuo greičiau išspręsti, kaip ir bet kurį kitą nusikaltimą, įvykusį Estijos teritorijoje. Esu įsitikinęs, kad tai bus padaryta greitai“, – sakė jis.

17 val. 50 min. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Estijos saugumo tarnybos pareigūno pagrobimas į Rusiją yra įžūli provokacija ir  priminimas, kad Baltijos šalys turi likti budrios.

L.Linkevičius sakė kalbėjęs apie šį įvykį su Estijos kolega Urmu Paetu ir iš jo išgirdęs, kad pagrobėjai nebuvo uniformuoti.

Ministras sakė manantis, kad incidentas neatsitiktinai įvyko NATO viršūnių susitikimo dieną.

„Mes jau esame įpratę prie įvairių testų. Manau, kad viskas vyksta neatsitiktinai viršūnių susitikimo dieną. Tai yra provokacija pačiu įžūliausiu būdu. Reikia sulaukti, kokia bus oficiali Rusijos valdžios reakcija. Tai mums priminimas, kad turime būti budrūs“, -  telefonu iš Velso penktadienį BNS sakė L.Linkevičius.

17 val. 40 min. Įdomus sutapimas - Rusijos vidaus reikalų ministerijos Pskovo srities valdyba pranešė, kad Pskove lyg tyčia buvo sulaikytas Estijos pilietis su narkotikais. Policija tikina 36 metų estą sulaikiusi viename garaže, kur rado narkotikų -  4,83 gramo amfetamino. Sulaikytasis esą tvirtino, jog į Pskovą atvyko aplankyti giminaičių.

Beje, įdomu tai, kad pagrobtasis kontržvalgybininkas dirbo su kontrabandos ir kitokių per sieną vykdomų nusikaltimų prevencija.

17 val 35 min. A. Sinisalu tikino, kad jau įvyko Estijos ir Rusijos pasieniečių susitikimas, skirtas aptarti incidento aplinkybes. Rusijos kolegos tikina nieko nežiną apie jokį pagrobimą.

17 val. 30 min. Estijos kontržvalgybos (KaPo) vadovas Arnoldas Sinisalu spaudos konferencijos metu pareiškė, kad pagrobtasis - patyręs kontržvalgybos karininkas. Esą kol kas nėra pagrindo manyti, jog pagrobimo motyvai - politiniai.

Rusija dedasi nieko nežinanti

„Išsiuntėme užklausimą Rusijos kolegoms. Šiuo metu darome viską, kad susigrąžintumėme savo pareigūną", - teigė ministras.

Pskovo srityje esantys Rusijos pasieniečiai žiniasklaidai tvirtino, kad jokios informacijos apie pagrobtą Estijos pareigūną jie esą neturi.

Į Estijos užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Estijoje Jurijus Merzliakovas.

Estijos prezidentas Toomas-Hendrikas Ilvesas pareiškė, jog pasienyje įvykęs incidentas yra nepriimtinas.

"Nepriimtina, kad pasienyje grobiami Estijos - Europos Sąjungos šalies piliečiai. Tikiuosi greitos šios istorijos baigties", - socialiniame tinkle "Twitter" rašė Estijos vadovas.

Pažįstamas Maskvos braižas

Jei Rusija išties yra prisidėjusi prie estų kontržvalgybininko pagrobimo, tai nebūtų pirmas kartas, kai Maskvos smogikai vykdo panašius nusikaltimus.

Šaltojo karo pradžioje iš Vakarų Berlyno nuolat dingdavo mokslininkai, žmogaus teisių aktyvistai, politiškai aktyvūs studentai. Viena garsiausių bylų - Walterio Linse pagrobimas 1952-ųjų liepą. Sovietų nusikaltimus už Geležinės uždangos atskleidęs vokietis buvo pagrobtas Rytų Vokietijos saugumo, o visai operacijai vadovavo sovietų saugumiečiai. W.Linse buvo nugabentas į Maskva, uždarytas į Butyrkos kalėjimą ir ten sušaudytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.