Islamistų sekso vergė papasakojo apie siaubingas kančias

„Islamo valstybės“ (IS) teroristų pagrobta jauna jezidų mergina kartu su dar keliomis dešimtimis moterų buvo paversta sekso verge. Ekstremistų išnaudojamos moters pasakojimas apie kančias, kurias jai tenka iškentėti, sukrečia, rašo „the Daily Telegraph”.

Pasaulyje nesiliauja protestai prieš IS ir džihadistų elgesį su įkaitais. Nemažai jų – jezidai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pasaulyje nesiliauja protestai prieš IS ir džihadistų elgesį su įkaitais. Nemažai jų – jezidai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2014, 1:11 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:22 PM

17 metų mergina pasakoja, kad ji yra viena iš 40 jezidų moterų, kurias IS kovotojai laiko įkalinę sekso vergijoje ir kasdien išnaudoja.

Mergina buvo pagrobta rugpjūčio 3 dieną, teroristams užpuolus Sindžaro miestą Šiaurės Irake, ir dabar yra laikoma siaubingomis sąlygomis kaimelyje į pietus nuo Mosulo.

Istorijų apie pagrobtas bei įkaitėmis paverstas merginas neslėpia ir patys džihadistai – jie apie jas ne kartą gyrėsi socialiniuose tinkluose.

Interviu iš kalėjimo

Mergina pasakoja, kad yra laikoma pastate su grotuotais langais, o ją saugo ginkluoti vyrai.

„Aš maldauju, neatskleiskite mano vardo, nes man labai gėda dėl to, ką jie daro su manimi. Dalis manes tiesiog trokšta numirti. Tačiau kita dalis vis dar tikisi, kad būsiu išgelbėta ir galėsiu dar kartą apkabinti savo tėvus”, –  Italijos dienraščiui „La Repubblica“ pasakojo mergina. Laikraščio žurnalistams pavyko su mergina susisiekti mobiliuoju telefonu, kurio numerį davė jos tėvai, besiglaudžiantys Kurdistano pabėgėlių stovykloje.

Moteris pasakojo, kad pagrobėjai iš pradžių iš įkaičių telefonus buvo atėmę, tačiau vėliau pakeitė strategiją ir juos grąžino, kad šios galėtų susisiekti su likusiu pasauliu ir papasakoti apie siaubus, su kuriais susiduria.

„Kad mus įskaudintų dar labiau, jie privertė mus papasakoti savo tėvams smulkiai apie viską, ką jie su mumis daro. Jie iš mūsų juokiasi, nes mano, kad yra nenugalimi.

Jie save laiko supermenais. Tačiau jie tik beširdžiai žmonės, – kalbėjo pagrobta mergina. – Mūsų kankintojai nepasigaili net moterų, kurios turi mažus vaikus ar mažų mergaičių. Kai kurioms net nėra 13 metų. Dalis jų nustojo kalbėti.“

Vykdo masinius prievartavimus

Mayat (Vardas pakeistas. – Red.) pasakoja, kad moterys yra prievartaujamos pastato viršutiniame aukšte, kur yra įrengti trys kambariai. Jos išnaudojamos tris kartus per dieną skirtingų vyrų grupių.

„Jie su mumis elgiasi it būtume jų vergės. Jei mėginame pasipriešinti, jie mums grasina ir mus muša. Kartais net noriu, kad mane sumuštų taip stipriai, jog mirčiau“, – kalbėjo mergina.

Dalis vyrų yra jauni kovotojai iš Sirijos. Kiti – vyresnio amžiaus vyrai.

„Jei vieną dieną ši kančia pasibaigs, mano gyvenimas liks paženklintas to, ką patyriau per šias savaites. Net jei likčiau gyva, nežinau, kaip galėčiau iš galvos išmesti šitą siaubą, – kalbėjo Mayat. – Mes prašėme, kad mūsų kalintojai mus sušaudytų, nužudytų, bet mes jiems per daug vertingos.

Jie mums kartoja, kad esame netikinčios, nes nesame musulmonės, ir kad esame jų nuosavybė, karo grobis. Jie tyčiojasi, kad esame kaip ožkos, nupirktos turguje.“

Viltingai laukia išgelbėjimo

Įkalintos moterys meldžiasi, kad būtų išvaduotos prieš IS kovojančių pajėgų ar per tarptautinės bendruomenės įsikišimą.

„Vienintelė mano viltis yra, kad pešmerga (Kurdų atsargos kariuomenė. – Red.) ateis ir mus išvaduos. Žinau, kad Amerika bombarduoja IS. Aš noriu, kad jie paskubėtų ir juos visus išvytų, nes nežinau, kiek ilgai ištversiu. Jie jau sunaikino mano kūną. Dabar jie žudo ir mano protą“, – pasakojo džihadistų niekinama mergina. Hayad praminta mergina pasakoja, kad yra girdėjusi, jog IS įkalino bei sekso vergėmis pavertė ir arabų kilmės krikščiones. Moterų grupė, su kuria į vergiją pakliuvusi Hayad, yra sudaryta tik iš jezidžių iš Sindžaro.

Sindžaro miestas yra to paties pavadinimo kalno papėdėje. Ant šio kalno buvo susibūrę tūkstančiai jezidų pabėgėlių. Daliai jų pavyko pasprukti, kiti buvo sučiupti IS teroristų.

Jungtinės Tautos prilygino tokius IS veiksmus etniniam valymui.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.